Ponedeljak 17.10.2011.
14:39
Beta

Sve više malih Roma u školskim klupama

Obrazovanje jedini način za izlazak iz bede romskih naselja i "karton sitija"

"Procenat mladih Roma, učenika srednjih škola, povećao se sa 8,3 odsto iz 2004. godine na oko 20 odsto u 2010. godini", kazao je ministar na otvaranju ekspertskog sastanka "Promovisanje prava na kvalitetno obrazovanje Roma" u Beogradu.

Prema njegovim rečima, procenat dece romske nacionalnosti upisan u prvi razred osnovne škole u 2010/2011. godini porastao je u odnosu na prethodnu školsku godinu za oko 10 odsto. Obradović je kazao da je u ovoj školskoj godini na fakultete i u visoke škole upisano 149 mladih romske nacionalnosti.

"Jedan od prioritetnih ciljeva koje smo sebi postavili na planu razvoja i unapređenja obrazovnog sistema jeste obezbeđivanje dostupnosti, odnosno ostvarivanje ravnopravnosti i socijalne pravde u oblastima obrazovanja", rekao je Obradović.

Predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Trivo Inđić kazao je da je obrazovanje najbolji put ka modernizaciji društva i ocenio da je potrebno dosta rada na poboljšanju i unapređenju obrazovanja Roma.

Ekspert Uneska Rozana Santezo ukazala je da je neophodno hitno obezbediti dobre uslove obrazojavanja Roma, ne samo u Srbiji, već i u zemljama Evrope.

"Moramo isključiti sve forme diskriminacije i uvesti normalan pristup koji imaju i druga deca", istakla je Santezo.

Dvodnevni ekspertski sastanak "Promovisanje prava na kvalitetno obrazovanje Roma" organizovali su ministarstvo prosvete i nauke Srbije u saradnji sa Uneskom, u cilju poboljšanja obrazovanja romske populacije.

2024 © - Vesti online