Ponedeljak 17.10.2011.
15:26 >> 20:31h
Vestionline

SPO ''brani'' srpsku novinarku

Slobodna reč vrednost društva: SPO

Ta optužnica tereti novinarsku profesiju i ustavno pravo na slobodnu reč, ocenio je SPO i naveo da se te vrednosti, kao temelj demokratskog društva, ne mogu gaziti u ime takozvane državne tajne koja prestavlja nasleđe totalitarnog režima.

Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv Jelene Spasić i Milorada Bojovića, zbog objavljivanja strogo poverljivog "Izveštaja o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini", o kojem se raspravljalo na zatvorenoj sednici Skupštine Srbije.

Po oceni tužilaštva, tekst koji je objavljen u junu, sačinjen je na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje i "naneo je štetu bezbednosti Srbije".

Optužnicu protiv novinara i urednika osudili su Udruženje novinara Srbije i poverenik za informacije od javnog značaja.

UNS protiv progona Spasićeve
 

Peticiju UNS protiv tajnih suđenja novinarima Nacionalnog građanskog Jeleni Spasić i Miloradu Bojoviću za samo nekoliko sati je potpisalo više od 100 novinara.

Spasićevu i Bojovića je je novosadsko tužilaštvo optužilo da su u junu ove godine, objavljivanjem teksta „Državni organi potpuno nespremni za rat“, naneli štetu bezbednosti Srbije.

Optužnica protiv novinara dignuta je bez provođenja istrage, što znači da se protiv njih vodi hitni postupak, a tužilaštvo traži da suđenje bude tajno, bez prisustva javnosti. Glas protiv krivičnog progona ovih novinara podigli su Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, i tri vodeća novinarska udruženja u Srbiji, UNS, Nezavisno udruženje novinara Strbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kao i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Među prvim potpisnicima su i glavni urednik Blica Veselin Simonović i urednik RTVB92 Veran Matić.

2024 © - Vesti online