Ponedeljak 17.10.2011.
14:34 >> 20:27h
Beta

Studenti blokirali Filološki fakultet

"Filološki fakultet je od danas u blokadi, sva nastava se odlaže do daljeg i zgrada fakulteta se nalazi pod kontrolom studenata", saopštio je Plenum studenata Filološkog fakulteta.

Dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš je potvrdila da je fakultet blokiran.

"Blokirali su fakultet i onemogućili studentima da dolaze na nastavu. To nisu studenti Filološkog fakulteta, mada među njima ima i naših studenata, ali i studenata drugih fakulteta i drugih univerziteta", rekla je Aleksandra Vraneš.

Ona je dodala da ne zna koliko će trajati blokada, na koju, kako je rekla, fakultet "gleda s nerazumevanjem" i navela da će danas biti održan sastanak upravnika katedri posle kojeg će biti upućeno pismo studentima.

Delegat Plenuma koji je želeo da ostane anoniman rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Beta da je fakultet blokiran od jutros u sedam, da se nastava ne održava, ali da niko nije sprečen da uđe.

"Nastava se danas neće održavati i nadamo se da se neće održavati do kraja nedelje, dokle god budemo imali podršku studenata", rekao je taj delegat. On je dodao da su postavljene barikade od klupa i stolica, ali da niko nije sprečen da uđe i da sve službe rade uobičajeno.

Delegat je takođe negirao navode dekana Aleksandre Vraneš, rekavši da iako ima studenata sa drugih fakulteta, većinu čine studenti Filološkog. Prema njegovim rečima, blokada fakulteta predstavlja samo novi vid i nastavak ranijih protesta uperenih protiv ministarstva prosvete zbog visokih školarina i upisne politike, kao i teškog položaja studenata.

Studenti Filološkog, Filozofskog, Arhitektonskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, kao i studenti Više elektrotehničke škole protestovali su 14. oktobra u centru grada tražeći lakše uslove za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji.

Ostaju do jutra

Studenti Filološkog fakulteta ostaće tamo do jutra u isčekivanju novih razgovora sa upravom fakulteta, najavili su studentski predstavnici.

"Do jutra se sigurno nećemo povući sa Fakulteta i nadamo se nastavku razgovora sa predstavnicima uprave", kaže jedan od studentskih delegata, koji je želeo da ostane anoniman.

2024 © - Vesti online