Subota 26.12.2009.
19:24
Vestionline

Regruti iz dijaspore ipak hapšeni

Vlada Srbije usvojila je 18. decembra Predlog zakona o amnestiji osoba za koje postoji osnovana sumnja da su od 18. aprila 2006. do dana stupanja na snagu tog zakona učinile krivično delo izbegavanja vojne obaveze. Po usvajanju predloga zakona o amnestiji mnogi naši zvaničnici su pozivali vojne obveznike koji ne dolaze u Srbiju iz straha od krivičnog postupka, da se slobodno vrate i da neće biti hapšeni.

 

U inostranstvu živi 154 hiljade vojnih obveznika iz Srbije, od čega su 28 i po hiljada regruti.

 

Zakonom o amnestiji iz 2006. dve i po hiljade vojnih obveznika oslobođeno je krivične odgovornosti za izbegavanje služenja vojnog roka.

 

Od tada je podneto novih 1.700 krivičnih prijava, od kojih je 70 odsto protiv regruta koji su u inostranstvu.

Četiri dana kasnije, Dragoslav Aleksić, koji 14 godina živi u Austriji, javio je RTS-u sa graničnog prelaza Batrovci, da je priveden, jer je za njim podignuta poternica zbog neodazivanja vojnom pozivu.

U Ministarstvu pravde kažu da je iz istog razloga, na graničnim prelazima privedeno više ljudi. Oni, međutim, obećavaju da se hapšenja neće više dešavati.

Republičko javno tužilaštvo dalo je preporuku policiji i sudu da ne hapsi i zadržava mladiće iz dijaspore prilikom njihovog dolaska u Srbiju, koji su zbog odsustva iz zemlje postali počinioci krivičnih dela, jer nisu rešili vojnu obavezu.

Predloženo je da se Zakon o amnestiji, koji je Vlada usvojila, po hitnom postupku nađe u Skupštini. Tada će vojni obveznici biti oslobođeni krivične odgovornosti, ali ne i vojne obaveze.

"Mislim da je ovo pravi korak, tako da što se tiče građana Republike Srbije koji žive u inostranstvu, slobodno mogu da dođu u zemlju, neće biti ni pritvarani ni zadržavani", rekao je sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

2024 © - Vesti online