Ponedeljak 17.10.2011.
14:06
P. Arsić - Vesti

Ustavni sud BiH ruši Srpsku

Katastar nije posao za tumače Ustava: Petar Kunić

Profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci i poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić kategoričan je da Ustavni sud BiH nije nadležan da razmatra Zakon o katastru RS.


- U Ustavu BiH postoji isključiva podela nadležnosti BiH i entiteta, a postoji i ustavna odredba koja kaže da sve što nije isključivo dato u nadležnost BiH pripada entitetima - rekao je Kunić.

Prema njegovim rečima, u Ustavu BiH nigde se ne pominje da katastar ulazi u okvir nadležnosti BiH, a nije izvršeno ni prenošenje nadležnosti na institucije BiH.


- Prema tome, potpuno je jasno da je katastar u nadležnosti entiteta - konstatovao je Kunić.


On je upozorio da ukoliko Ustavni sud BiH rešava o katastru, to faktički znači preuzimanje nadležnosti Ustava RS, te da bi RS trebalo da razmatra nulifikaciju, odnosno neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, zbog postojanja mogućnosti da Ustavni sud BiH preuzme sve nadležnosti RS.

Hitno novi zakon

 

Ministar pravde RS Džerard Selman

Narodna skupština RS na poslednjoj sednici usvojila je po hitnom postupku novi Zakon o premeru i katastru RS kojim se propisuje nadležnost Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i geodetskih organizacija.

 

Ministar pravde RS Džerard Selman istakao je da je ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u delu Ustava RS, prema kojem Srpska uređuje i obezbeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.


Kunićevo mišljenje deli i predsedavajući Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić. On ističe da je članom 64. Ustava RS decidno određeno da su zemljišno-knjižni poslovi nadležnost RS.


- Na ovaj način Ustavni sud BiH je udario na ustavno-pravni poredak i promoviše se u ustavopisca. Ja očekujem odgovor zašto na sve ćuti Ustavni sud RS koji je jedini nadležan za ovaj zakon i pred kojim je Klub Bošnjaka u Veću naroda RS pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa - tvrdi Tadić.

 

Veza sa OHR

 

Podsetimo, bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun i njegov zamenik Donald Hejs pre šest godina sprečili su usvajanje Zakona o ustavnom sudu BiH. Spona OHR-a, bošnjačkih političara i Ustavnog suda BiH, radi nasilnog prekrajanja ustavnog poretka i otimanja nadležnosti RS vidljiva je iz nedavnog slučaja Zakona o državnoj imovini koja se nalazi na terotoriji RS, a koji je usvojila NSRS.

2024 © - Vesti online