Ponedeljak 17.10.2011.
08:07
Srna

"Srbi su s pravom nezadovoljni"

Bariša Čolak

"Slučajevi 'Tuzlanska kolona' i 'Dobrovoljačka' su podigli mnogo tenzija u BiH i u susednoj Srbiji. Bez obzira na to koliko su ti predmeti složeni trebalo je da budu prioritet svih prioriteta.

Verujem da će oni konačno biti završeni ako Tužilaštvo i Sud BiH iole drže do svog kredibiliteta", ocijenio je Čolak.

On je za "Glas Srpske" rekao da se bez ikakve priče u rukavicama mora reći da je međunarodna zajednica imala prevelik uticaj na Sud i Tužilaštvo BiH.

"U Sudu i Tužilaštvu BiH je doskora bio veliki broj međunarodnih sudija i tužilaca, a još ih ima u odeljenjima za ratne zločine.

Priča o nezavisnosti pravosuđa mora da podrazumeva i odgovornost, jer nema beskonačne nezavisnosti bez odgovornosti. Ako nema odgovornosti onda nismo nigde. Sudije i tužioci bi trebalo da imaju više hrabrosti i otvoreno i iskreno kažu ko na njih vrši pritisak", naglasio je Čolak.

Međunarodna zajednica je, kaže on, dosta pomogla kod reforme pravosuđa, ali tu su sigurno uplivali i oni elementi koji su u BiH uneli zbrku. "Imam utisak da takvih još ima, ali sudije i tužioci koji rade u tim institucijama morali bi da kažu ko su ti ljudi", rekao je Čolak.

2024 © - Vesti online