Ponedeljak 17.10.2011.
04:11
RTS

Sirt: Osveta, pljačka, zločini, smrt

Stanovnici koji se vraćaju u Sirt tvrde da poslednji događaji u ovom gradu više nemaju nikakve veze sa vojnim operacijama, već se sve svodi isključivo na osvetu ljudima čiji je najveći greh što žive u mestu u kojem je rođen Gadafi.

"Mrze nas jer je Moamer odavde. Ali, mi smo samo civili. Ustanici dolaze radi osvete i uništavanja", rekao je agenciji Rojters jedan od stanovnika Sirta, koji nije želeo da mu bude objavljeno ime.

Sirt je opustošen i osakaćen

Grad je, suštinski, u potpunosti uništen i veliko je pitanje da li će, kada jednom bitka bude okončana, uopšte biti ljudi zainteresovanih da žive na zgarištima nekadašnjeg ponosa Libije.

Listom sve prodavnice, ali i zgrade u gradu su opljačkane, vrata razvaljena, dok ustanici nasumično pucaju iz minobacača i ručnih bacača, onesposobljavajući i ono malo zgrada u kojima se danas može živeti.

Poginuo komandant opsade Bani Valida?

 

Ozbiljne borbe vode se u Bani Validu, još jednom uporištu Gadafijevih lojalista. Snajperisti usporavaju napredovanje ustanika, koji su uspeli da zauzmu nekoliko naselja u gradu, a navodno je poginuo komandant pobunjeničkih snaga raspoređenih oko grada

Voda je preplavila ulice, a celokupna infrastruktura je u rasulu, pa Sirt izgleda mnogo gore nego recimo Brega ili Misrata, oko kojih su vođene najintenzivnije borbe od početka rata sredinom februara.

"Oslobodilačke" aktivnosti ustaničkih boraca

Iz grada stalno odlaze kamioni natrpani opljačkanim stvarima, uključujući traktore, industrijske generatore i teške mašine, javlja agencija AP, a pokradena je i kompletna oprema sa aerodroma.

Manji kamioni natovareni su nameštajem, frižiderima, tepisima...  

2024 © - Vesti online