Ponedeljak 17.10.2011.
07:10
B92

"Važno je što interesujemo Tursku"

Pogled ka Ankari: Muamer Zukorlić

Beograd bi naredne nedelje trebalo da poseti šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu sa ciljem da ispita mogućnosti za prihvatanje predloga o formiranju jedinstvene islamske zajednice u Srbiji, o kojem se ovih dana razgovaralo na liniji Ankara-Sarajevo-Beograd.

Reč je o inicijativi kojom bi se, kako je ranije izjavio ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, prevladalo dvovlašće unutar islamske zajednice, a islamske institucije držale dalje od politike.

(Ne)realno pomirenje?

U ovom trenutku su ipak, kako saznaju beogradski mediji, male šanse da se ta inicijativa realizuje.

Ono što se može pokazati spornim jeste činjenica da je inicijativom planirano gašenje Rijaseta Islamske zajednice Srbije, kojim rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Zukorlić je "Avazu" rekao da "zanimanje Turske za investicije na prostoru Sandžaka i te kako postoji", tako da je "Turcima u interesu da se postigne stabilnost u regionu te napravi jedinstvo medju Bošnjacima".

Ko bi smeo u politiku a ko ne?

Iako mediji već, kako se navodi, spekulišu da će verskim liderima biti zabranjeno uplitanje u politiku, kao što je to bilo do sada, Zukorlić tvrdi da "niko neće pojedinačno biti tretiran ovom inicijativom".

"Nemešanje politike i države u verska pitanja i obrnuto jeste princip od kojeg nikada nismo bežali. Ono što se deševalo kod nas upravo je posledica mešanja politike u rad Islamske zajednice. Političari, jednostavno, ne mogu imati formalnu ulogu u radu Islamske zajednice", naveo je Zukorlić.

"Avaz" piše da je uloga ministara Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina u samoj inicijativi još nejasna, ali se smatra da je evidentno da Turci pokušavaju da osiguraju podršku što većeg broja političkih faktora u Raškoj oblasti i šire, kao i svih onih koji su na neki način zainteresovani za ovaj deo Srbije.

2024 © - Vesti online