Nedelja 16.10.2011.
16:29
Vestionline

SRS: Tortura nad Šešeljem u Hagu

U Hagu ozbiljno ugroženo zdravlje Mladića i Šešelja: Zoran Krasić
 

Šef pravnog tima za odbranu predsednika radikala Šešelja, Zoran Krasić, kaže da je Haški tribunal prethodno zatražio od radikala razjašnjenje u vezi sa knjigom Milana Lukića pod nazivom "Ispovest haškog sužnja", koja govori o zloupotrebama tog suda.

SRS je u odgovoru Tribunalu naveo da je više od 70 odsto optuženih srpske nacionalnosti, da su Srbi osuđeni na više od 1.000 godina zatvora, dok je 14 Srba sa poternica likvidirano ili umrlo.

Krasić je rekao da se nad Šešeljem u Haškom tribunalu sprovodi tortura u svakom pogledu, sa ciljem da on što duže ostane u pritvoru.

On je naveo da je Šešelju onemogućena pomoć njegovih pravnih savetnika i da se krše procesna i ljudska prava kako bi lider radikala, koji se skoro devet godina nalazi u pritvoru, ostane zatočen tokom još jednog izbornog ciklusa u Srbiji.

Krasić je podsetio da je Šešelj postavio uslov za izvođenje odbrane, a da bi ukoliko se ne ispuni, postupak mogao da se brzo završi, završnom rečju lidera radikala u kojoj će tokom 10 dana objasniti sve aspekte optužnice.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

2024 © - Vesti online