Nedelja 16.10.2011.
14:55
Vestionline

Ruski patrijarh protiv smrtne kazne

Ruski patrijarh Kiril protiv smrtne kazne
 

Ruski patrijarh Kiril protivi se izvršavanju smrtne kazne u Rusiji, iako se prema anketama veći deo stanovništva za to izjašnjava, prenela je Verska informativna agencija (VIA).
 

Kako je u jednom intervjuu naglasio patrijarh, crkva u svojoj istoriji nije poricala smrtnu kaznu, nikada nije bila protiv nje, ali jeste protiv njenog sprovođenja.
 

"Ja sam protiv smrtne kazne u savremenoj Rusiji", rekao je patrijarh Kiril.
 

U Rusiji smrtna kazna nije u potpunosti ukinuta. Rusija je uvela moratorijum na izvršavanje kazne što je bio uslov za prijem u Savet Evrope. Prema anketama, mnogi građani traže da se ta kazna izriče za masovne ubice, pedofile, narkotrgovce ili teroriste.
 

Poslednji put smrtna kazna je u Rusiji izvršena 1996. godine, a tri godine kasnije pomilovano je 703 osuđenika na smrt. Od tada važi moratorijum.
 

Ruski teolozi takođe se protive smrtnoj kazni, navodeći razne razloge, i smatraju da se ona može izreći ali ne i izvršiti, jer čovek u zatvoru ima priliku da se pokaje, a dešava se i da je neko osuđen bez dovoljno dokaza, navodi agencija VIA.
 

Stari zavet pominje smrtnu kaznu za namerno narušavanje dana Gospodnjeg, bogohuljenje, preljubu, ubistvo i drugo, izvršavala se kamenovanjem, vešanjem ili spaljivanjem, navodi VIA.
 

Najviše smrtnih kazni u svetu se izvrši u Saudijskoj Arabiji, Iranu, Pakistanu, Kini i SAD. U Srbiji je poslednja smrtna kazna izvršena 1992. godine.

2024 © - Vesti online