Nedelja 16.10.2011.
12:35
Blic

Koha: EU traži da Priština Srbima ponudi više

Pozivajući se na međunarodne diplomate, list je juče objavio da je Ahtisarijev plan neprihvatljiv za Srbe i zato bi prištinske institucije trebalo da izađu sa novim predlogom, koji će biti prihvatljiv.

Komentarišući zahtev Evropske komisije u Izveštaju o progresu za "Sveobuhvatnu agendu", sagovornik lista je naveo da je Ahtisarijev paket na severu doživeo neuspeh i da je zato potreban novi predlog.

Kako piše list, ambasadori Nemačke, Francuske i Italije u Prištini negirali su da traže politički dijalog, već samo diskusije za adresiranje ovog problema.

Ernst Rajhel

Ambsador Nemačke u Prištini, Ernst Rajhel, rekao je da izraz koji se koristi u Izveštaju o progresu, ne zahteva nekakav politički dijalog, već adresiranje problema na severu.

To adresiranje, po njegovim rečima, treba da znači primenu zahteva nemačke kancelarke, Angele Merkel, tokom njene posete Srbiji, tvrdi list.

"Ubeđen sam da situacija na severu zahteva pregovore. Tamošnja situacija ne može biti rešena policijskim sredstvima.

Jedan primer pregovora je, zahtev Angele Merkel, koja je od Srbije tražila rasformiranje njenih struktura na Kosovu i mogućnost da Euleks bez problema izvršava svoje zadatke na severu'', rekao je nemački ambasador, tvrdi list.


"Kontakti i izgradnja poverenja na lokalnom nivou, pokazali su se potrebnom u prošlosti i možda ima potencijala da se tako nešto ponovo intenzivira. Kada kažem ovo, ostaje jasno, da su, status Kosova i njegove granice, nedodirljive'', rekao je Rajhel, piše list.

2024 © - Vesti online