Nedelja 16.10.2011.
11:50
Srna

"Slučaj Kepiro" na Sajmu knjiga

Šandor Kepiro

Veljić u knjizi otkriva malo poznate detalje o glavnokomandujućoj ulozi Šandora Kepira, žandarmerijskog kapetana mađarske fašističke okupatorske vojske, koja je u januaru 1942. godine počinila stravične zločine i pljačku nedužnih Srba, Jevreja, Roma, kao i osoba drugih nacionalnosti.

Autor knjige "Slučaj Kepiro", inače je predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust, kao jedan od najaktivnijih članova Memorijalnog društva "Racija 1942", koje se bavi istraživanjem zločina u Novosadskoj raciji.

Veljić je naveo da će se knjiga "Slučaj Kepiro" za vreme Sajma prodavati po veoma pristupačnoj ceni, a autor i izdavač odrekli su se zarade.

"Knjiga će biti prodavana po veoma pristupačnoj ceni, pošto su se i autor i izdavač odrekli zarade imajući u vidu da se bliži 70. godina od Novosadske racije a u želji da u ovim užasnim ekonomskim vremenima omoguće pristup što većem broju ljudi jednom od najvećih pokolja počinjenih u Drugom svetskom ratu", naveo je Veljić.

Kepiro je bio optužen da je kao bivši kapetan mađarske žandarmerije učestvovao u sprovođenju zloglasne Novosadske racije u januaru 1942. godine, u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.

Sud u Budimpešti presudio je 18. jula da Kepiro nije kriv za za ratni zločin tokom Novosadske racije.

Kepiro je umro 3. septembra u 97. godini. Njegova smrt je sprečila ulaganje žalbe na oslobađajuću presudu mađarskog suda.

Knjiga "Slučaj Kepiro" na sajmu će biti predstavljena na štandu EDEN-Sremska Kamenica, gde će sve vreme biti prisutan i autor Aleksandar Veljić. Beogradski sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra.

2024 © - Vesti online