Nedelja 16.10.2011.
11:20
Vestionline

Parižani otvorili 43. BEMUS

Tradicionalnu manifestaciju je otvorio njen umetnički direktor Zoran Erić, koji je istakao da je održavanjem BEMUS-a Beograd odavno postao svet, a sada i Evropa, i dodao da organizovanje Beogradskih muzičkih svečanosti niko nikada nije postavio kao uslov Srbiji.

Otvaranju su prisustvovali ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i bivši ministar kulture Nebojša Bradić.


U ne do kraja ispunjenom Sava centru, publika je imala priliku da sluša dela Religiozna meditacija i Kleopatrina smrt Hektora Berlioza i Rekvijem u D molu Gabrijela Forea.
 

Kao solisti su nastupili sopran Mirej Delenš i bariton Metju Bruk. Dirigent je bila Lorans Ekilbe, osnivač i umetnički direktor Kamernog hora Accentus, koji ove godine obeležava 20. godišnjicu postojanja i jedan je od najboljilh horova na svetu.


Hor čine 32 profesionalna pevača najvišeg umetničkog ranga. Pariski orkestarski ansambl, osnovan 1978. godine, je za kratko vreme postao vodeći kamerni orkestar u Francuskoj.


Na programu ovogodišnjeg BEMUS-a, koji traje do 26. oktobra, su i koncerti simfonijskog orkestra i muškog hora RTS, kao i orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, ansambla Kamerata Serbika, Gudača Svetog Đorđa i hora Kolegijum muzikum, povodom 40 godina njegovog postojanja.


BEMUS će 26. oktobra biti zatvoren koncertom pijaniste Borisa Berezovskog u Beogradskoj areni.


U okviru BEMUS-a biće održan i završni koncert kreativne majstorske radionice Jovana Kolundžije, nastupom festivalskog orkestra sastavljeng od najboljih mladih gudača Srbije.

2024 © - Vesti online