Nedelja 16.10.2011.
12:54
Z. Gligorijević - Vesti

Stranci cene srpske oranice

Obrađuju 11 hektara, od čega je 5,5 hektara u njihovom vlasništvu, a ostalu zemlju su im besplatno na korišćenje dali meštani samo da ne bi bila zaparložena, jer oni ne mogu da je obrađuju. Oranice su oslobodili svih otrova, ne koriste pesticide i veštačko đubrivo, a za jačanje biljaka i plodnost zemlje koriste isključivo prirodne recepte.

U Mačvi proizvodi organsku hranu: Vivijen Šedler

- U Srbiju, u selo Nemenikuće na Kosmaju, došla sam pre sedam godina da bih proizvodila organsku hranu - priča 32-godišnja Vivijen.

- Završila sam studije religije u Berlinu, a zatim sam četiri godine bila na praksi biodinamičke proizvodnje gde sam naučila sve o proizvodnji organske hrane. To znanje sada primenjujemo u Srbiji koja može da bude raj za organsku hranu.

Za sada uzgajamo raž, kukuruz i sve vrste povrća koje prodajemo na jednoj beogradskoj pijaci. Stoku hranimo kukuruzom uzgajanim bez pesticida, tako da će i njihovo meso i mleko biti organsko. Odgajamo patke, kokoške, ovce i koze.

Vivijen uzgaja i mangulice

Boudvin i Vivijen su se sreli na kongresu predstavnika biodinamičke poljoprivrede. Za Jalovik su se odlučili jer su u ovom selu našli odgovarajuću kuću sa imanjem.


- Kegels je zadužen za mehanizaciju, imamo traktor i veliki broj priključnih mašina, a ako se dogodi da nam nešto zafali pozajmimo od prijatelja Laze iz susednog sela. Odgajamo i mangulice, koze, ovce i krave buše (brdske krave). Pošto nam je zemljište odmah pored kuće, planiramo i da uvedemo sistem za navodnjavanje - priča Vivijen.


U njihovo domaćinstvo dolaze studenti iz celog sveta na praksu. Vivijen i Kegels žele da dobiju dozvolu koja bi im omogućila da izdaju sertifikate studentima koji kod njih obave praksu za proizvodnju organske hrane. Žele da unaprede i prošire ovu vrstu proizvodnje.

Praksa je kruna diplome: Vivijen Šedler, Karla Rubin, Boudvin i njegovi roditelji

- Nije dovoljno bubati na fakultetu. Bez prakse diploma ništa ne znači. Nadamo se da ćemo ostvariti saradnju sa Ministarstvom za nauku u Srbiji i moći da ostvarimo svoj cilj - opet će Vivien.


I Vivijen i Boudvin traže srpsko državljanstvo ne samo da bi mogli da ostanu u Srbiji već i da bi mogli da ostvare sva prava kao građani naše zemlje. U Srbiji im se rodila i kćerka Karla Rubin. U posetu sinu, snahi i unuci ovog leta su bili Boudvinovi roditelji Kirila i Neni Kegels, koji su zasukali rukave i pokazali da su spretni i umešni u poljoprivrednim radovima.
 

Odomaćili se u Mačvi

 

- Veoma smo zahvalni meštanima koji su nam ustupili njive na korišćenje. Tu zemlju pripremamo za organsku proizvodnju, ali potrebno je da prođe izvesno vreme da bi sa oranica nestali pesticidi. U Jaloviku su nas prihvatili kao svoje i ovde imamo mnogo prijatelja - kaže Vivijen.

2024 © - Vesti online