Nedelja 16.10.2011.
08:28
B92

Turci bojkotuju EU zbog Kipra?

Zvaničnici u Ankari su nedavno zapretiili da će "zamrznuti" pristupne pregovore sa EU, ukoliko "kiparski Grci" preuzmu funkciju predsedavajućeg pre nego što se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje za ostrvo koje je podeljeno posle turske intervencije 1974. godine.

Turci samo priznaju severni Kipar: Redžep Tajip Erdogan

Ankara priznaje samo samoproglašenu Tursku republiku severni Kipar, koju ne priznaje nijedna druga država u svetu.

U televizijskom obraćanju pristalicama svoje partije "Pravda i razvoj" u gradu Kizilkahamamu, blizu prestonice Ankare, premijer Erdogan je upozorio Kipar da će Turska "još snažnije uzvratiti" u slučaju daljih istraživanja na pronalaženju nafte i gasa u blizini Kipra, preneo je AP.

Turska, iako je kandidat za ulazak u EU i vodi pristupne pregovore sa Briselom, još nema diplomatske odnose sa vladom u Nikoziji koja je članica i Ujedinjenih nacija.

Pregovori o rešenju kiparskog problema se već godinama vode pod pokroviteljstvom UN, ali zasad bez vidljivijeg napretka.


U regionu je povećana zategnutost posle nedavnog nesporazuma dve strane oko istraživanja rezervi prirodnog gasa koje se navodno kriju u istočnom Mediteranu, pa se strahuje da bi to moglo nepovoljno da utiče na nastavak pregovora.

2024 © - Vesti online