Subota 15.10.2011.
20:21
Vestionline

Crkve brane Juliju Timošenko

Julija Timošenko
 


Predstavnik Moskovske patrijaršije, koja ima veliki broj parohija u Ukrajin, izjavio je da u principu crkva ne komentariše sudske odluke. S druge strane, ova osuda izaziva odredjena pitanja, prenosi Via.


Kijevska patrijaršija izjavila je da se sada ne može potpuno razumeti zašto je vlastima bilo potrebno da se osudi glavna osoba opozicije.


"Kao gradjani moramo biti razočarani, odluka "nije mudra", ona slabi medjunarodnu poziciju zemlje, kvari odnose sa Evropom i Rusijom", ocenila je patrijaršija i dodala da osuda ima negativan uticaj na budućnost Ukrajine i podiže tenzije.


Treća pravoslavna crkva, Ukrajinska autokefalna, napominje da ona uvek uči vernike da ne čine greh koji bi ih odveo u zatvor. Medjutim, u slučaju Timošenko presudjeno je, kako je "ne po pravdi", ocenila je ova crkva i istakla da "ovo može da vodi u totalitarizam".


Grko-katolička crkva, koja u Ukrajini ima milione vernika, takodje je osudila proces protiv Timošenko.


Pred izricanje presude, nekoliko sveštenika uručilo je advokatu Timošenkove ikonu Hrista Stradajućeg da je "ohrabre u stradanju pravde radi". Pre toga, više velikodostojnika pisalo je Ministarstvu pravde, tražeći u procesu maksimalnu objektivnost.

2024 © - Vesti online