Subota 15.10.2011.
08:00
luxlife.rs

Madagaskar, tropski raj

 

Ima 16 miliona stanovnika i pripadaju jednoj od 20 malajsko-indonežanskih grupa, a govore maglaški i francuski jezik. Stanovnici Madagaskara su prilično izolovani od ostatka sveta, osim u glavnom gradu Antananarivu, u koji dolazi dosta poslovnih ljudi sa svih strana.


Stručnjaci Madagaskar smatraju posebnom kopnenom tvorevinom. Na njemu uspeva više od 200 biljnih vrsta i živi 20 vrsta životinja kojih nema na drugim mestima, što je povod za sve ozbiljniji razvoj klasičnog eko-turizma. Zaštitni znak Madagaskara je čudesno drvo baobab, koje izgleda kao da raste naopako jer mu krošnja podseća na koren.


Ovo visoko drvo koristi se za izradu papira i tkanine, a od plodova i listova se spremaju neobična jela. Drugi simbol ostrva je lemur, vrsta majmuna sa dugim repom i krupnim očima, a ima ih nekoliko vrsta i najčešće se ponašaju kao domaće životinje.


Naravno, susret sa kameleonom je nezaboravan događaj za svakog posetioca, ako ga ugleda pre nego što promeni boju i stopi se sa okolinom. U rekama u centralnoj oblasti ima krokodila i retkih zmija, ali i fascinantnih kristalnih stena, tajanstvenih klisura, hučnih vodopada i nestvarno izvajanih vulkanskih uzvišenja. Obale su ravne i peskovite, ponegde zaštićene koralnih grebenima, a na mnogim mestima ih prekidaju magične lagune, pastoralni rtovi i pitomi sprudovi.


Najveći broj hotela smešteno je u glavnom gradu, ali u jednako primamljiva turistička mesta spadaju i Morondava na zapadu, nešto severnije Majunga i Mahajunga, a biser turističke ponude su manja ostrva Sent Mari i Nusi Be.

2024 © - Vesti online