Petak 14.10.2011.
19:29
Beta

Berluskoni jedva dobio većinu glasova

Premijer Italije: Silvio Berluskoni
 

Do glasanja je pošto je zaksnila revizija budžeta, te je opozicija zatražila ostavku Berluskonija ili da dokaže da ima većinu u parlamentu.

U petnaestominutnom govoru uoči glasanja premijer je rekao da ne namerava da siđe sa vlasti.

Pored četiri krivična procesa koja mu predstoje sbog seksualnih i drugih skandala, Berluskoni se suočava sa sve opasnijom finansijskom krizom Italije, te analitičari postavljaju pitanje da li njegova tanka većina omogućava stabilnost vlasti.

Dug Italije iznosi blizu 120 procenata bruto-nacionalnog priozvoda, što je čini jednom od najzaduženijih država zone evra.

Politički analitičari se slažu da su skandali koštali Berluskonija šanse da jednog dana postane predsednik Italije, dok je on sam isključio mogućnost da se ponovo kandiduje kada mu istekne mandat 2013, izabravši svog ministra pravde za naslednika.

Berluskoni je na vlasti od pobede na izborima 1994. na kojima se zalagao za "zadržavanje komunista pred kapijom", i modernizaciju zemlje, čiji program najvećim delom još nije sproveden.

Očekuje se da će se hiljade demonstranata okupiti na antivladinim protestima u subotu širom Italije, u okviru svetske kampanje.

2024 © - Vesti online