Petak 14.10.2011.
16:24 >> 16:59h
Beta, Srna

Tadić: Zakon nije usmeren ni protiv koga

Zakon o restituciji nema nikakve dodirne tačke sa ugrožavanjem etničkih prava bilo koje etničke zajednice: Boris Tadić
 

"Pravnim rešenjima vezanim za druge zakone i političkim dijalogom razjasnićemo da ni ovaj, niti jedan drugi zakon, nemaju apsolutno nikakve dodirne tačke sa ugrožavanjem etničkih prava bilo koje etničke zajednice ili građanskih prava ljudi koji imaju državljanstvo Srbije", kazao je Tadić novinarima posle sastanka sa
komesarom za širenje EU Štefanom Fileom.

Tadić je istakao da nijedan reformski zakon u Srbiji nije bio usmeren ni protiv jedne etničke zajednice, te takav ni zakon o restituciji nije usmeren protiv mađarske manjine.

Sa druge strane, Savez vojvođanskih Mađara nije podržao zakon o restituciji u Skupštini Srbije zbog odredbe po kojoj pripadnici okupacionih snaga i njihovi naslednici nemaju prava na povraćaj imovine. SVM zahteva da samo strani državljani - potomci okupatora, nemaju pravo nasleđivanja, i smatra da zakon uvodi princip kolektivne odgovornosti.

Dačić: Pošteno je da pripadnici okupacionih snaga ne mogu da traže restituciju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Zakon o restituciji nijednim delom ne odnosi na Mađare i da je stav, protiv koga Evropa ne može biti protiv, da se restitucija ne odnosi na pripadnike okupacionih snaga.

"Princip je da pripadnici okupacionih snaga ne mogu da traže restituciju, i to je pošten princip", rekao je Dačić povodom najave da će Mađarska staviti veto na kandidaturu Srbije ako ne bude izmenjen Zakon o restituciji. Dačić je rekao da razume zainteresovanost Mađarske, ali da te probleme treba rešavati drugim postupcima i rehabilitacijom.

2024 © - Vesti online