Petak 14.10.2011.
15:27
Fonet

Imamo rečnu policiju, ali ne i čamce

Ko dobije gumeni čamac izvukao je premiju, ostali kontrolišu reku pešaka

Reagujući na vest o pljačkama brodova na Dunavu kod Smedereva, SSP u saopštenju ističe da je u nadležnosti beogradske policijske Ispostave za bezbednost na rekama 85 kilometara toka Dunava i 62 kilometara Save, kao i 226 kilometara njihovog priobalja.

"Postavlja se pitanje, koliko je danas rečna policija sposobna da vrši svoj posao, da brine o bezbednosti ljudi, plovila i sprečava kriminal i šverc na rekama, s obzirom da poseduje samo jedan mali gumeni čamac, kojim se najčešće spasavaju utopljenici", ukazuje PSS.

Taj sindikat navodi da su nekadašnji ponos rečne policije bili "Vukovi" - veliki aluminijumski čamci sa vanbrodskim motorom, uz pomoć kojih je zaplenjeno mnogo tona švercovanog goriva i akcizne robe, i spašeno dosta samoubica koji su skakali sa beogradskih mostova.

"Sprečavani su sudari brodova ili barže koje su pretile da sruše mostove. Danas tih pet čamaca trunu u vodi jer ih već tri godine niko ne servisira i neispravni su. Reke se kontrolišu pešice ili automobilom i to samo kada komandir odobri", upozorio je SSP.

2024 © - Vesti online