Petak 14.10.2011.
13:06
Press

Ruski mafijaši-robijaši žive kao bogovi

Nije baš kao u vilama koje poseduju, ali je bolje od ostalih ćelija - tu su ikone, akvarijum sa ribicama, malo nameštaja - pravi prostor za "obrazovni rad"

Kriminalci, umesto u ćelijama, borave u komfornim apartmanima koji su opremljeni LCD televizorima, klima uređajima, mini-barom sa alkoholnim pićima, tapaciranim nameštajem, pa čak i akvarijumima sa ribicama.


"Izvestija" navodi da je uprava zatvora tek na insistiranje komisije koja je obilazila kompleks pristala da otključa posebnu jedinicu u toj ustanovi, poznatiju kao "sekcija broj dva".
 

"Prizor je bio nestvaran. Članovi inspekcije ostali su šokirani kada su videli da se iza tih vrata krije prostrani trosobni apartman. Na stolu je bio serviran doručak. Pored njega nalazio se bar sa alkoholnim pićima, votkom, konjakom i viskijem, a odmah do njega i frižider prepun hrane. Zidovi su ukrašeni fotografijama mafijaških vođa i pravoslavnim ikonama. Spavaća soba bila je odvojena i u njoj je, pored masivnog drvenog kreveta bio plazma televizor, a soba je imala i klima-uređaj", navodi list.

Ti luksuzni apartmani zvanično su nazivani "sale za obrazovni rad", navodi se u tekstu.


Prema rečima portparolke tužilaštva u gradu na Volgi Oksane Čeredinine, nadležni će pokrenuti istragu protiv uprave zatvora.


"Neki zatvorenici, koji se smatraju šefovima, živeli su u ćelijama opremljenim salonskim nameštajem i luksuznim predmetima. Imali su pristup telefonima i internetu, a neki od njih su čak na društvenim mrežama postavljali slike svojih 'ćelija'", rekla je Čeredinina.


Inače, slučaj iz volgogradskog zatvora nije prvi skandal u vezi sa kaznenim jedinicama u Rusiji. Robijaši u jednom zatvoru u predgrađu Moskve priredili su sredinom godine spektakularnu rođendansku zabavu. Obukli su toge poput starih Rimljana, a od raznih predmeta napravili su improvizovana koplja, mačeve i štitove.

Slavljenik je bio obučen poput cara, a cimeri su mu napravili i posebnu krunu. Na zabavi su se pile votka i tekila, jeo se kavijar, sveže voće i povrće. Specijalan poklon za slavljenika bila je hrana iz "Mekdonaldsa", koju je on dok je bio na slobodi obožavao. Kriminalci su događaj ovekovečili fotoaparatom, a skandal je dospeo u javnost kada je portal Life.ru došao u posed tih slika. Uprava zatvora znala je za slavlje i sve je odobrila.

2024 © - Vesti online