Petak 14.10.2011.
12:01 >> 12:23h
Beta

File: Pred Srbijom samo jedan prioritet

Štefan File

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sednice Saveta za evropske integracije, File je rekao da je izveštaj Evropske komisije Beogradu otovreno stavio do znanja da postoji samo jedan prioritet, a to jer nastavak dijaloga i poboljšanje odnosa sa Prištinom.

File je ocenio da je Evropska komisija na taj način bila otovrena i dodao da smatra da je to poboljšanje moguće ispuniti i da nije potrebno da se čeka neki novi izveštaj, već da će preporuka o datumu početka pregovora biti doneta čim taj napredak bude ostvaren.

Premijer Srbije Mirko Cvetković koji je predsedavao sednicom Saveta, izrazio je zadovoljstvo zbog preporuke Evropske komisije kao i zbog toga što nema nikakvih dodatnih uslova osim nastavka dijaloga sa Prištinom što su, kako je rekao, uslovi na kojima Srbija već radi i koji su u potpunosti u skladu sa njenim ustavom.

Evropska budućnost garancija mira u regionu

 

Čvrsto smo uvereni da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) pokretač i garant mira i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope, kao i posrednik sve boljih međusobnih odnosa, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajućeg Predsedništva BiH usvojenoj na na 22. sesiji Igmanske inicijative.


Izjavu su potpisali Boris Tadić, Ivo Josipović, Filip Vujanović i Željko Komšić, uz prisustvo evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.


"Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska uspešno okončala pristupne pregovore i da je pred potpisivanjem pristupnog ugovora, da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i datum početka pregovora, Crna Gora datum početka pregovora o pristupanju EU, a BiH preda aplikaciju za status kandidata EU do kraja godine", navodi se u izjavi.


"Ostajemo čvrsto opredeljeni za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunaronog prava i potvrđujemo punu odlučnost da svaka od naših zemalja u međusobnim odosima deluje tako da drugima pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za pristupanje u punopravno člnatsvo EU", dodaje se u izjavi.


Predsednici su saglasni da se započeti proces pomirenja mora nastaviti, ukazujući da presudnu ulogu u tom procesu ima bliska saradnja pravosuđa zemalja regiona, ne samo u progonu i kažnjavanju ratnih zločina, nego i svih oblika organizovanog kriminala.


"Posebno vrednujemo ulogu civilnog društva, odnosno zalažemo se za jačanje participativne demokratije i veću otvorenost političkih i administrativnih struktura, između ostalog i sa ciljem suzbijanja korupcije", istiiče se u izjavi.


"Zajednički pozivamo EU i sve njene članice da uprkos izazovima krize ne ispuste iz vida važnost procesa proširenja kao instrumenta u stabilizaciji mira među zemljama i narodima u našem regionu, ali i kao najefikasnijeg instrumenta u unutrašnjoj izgradnji demokratskih sistema i pravnog poretka u svakoj od naših zemalja", zaključuje se u zajedničkoj izjavi pod nazivom "Partnerstvo za evropsku budućnost regiona".

2024 © - Vesti online