Petak 14.10.2011.
06:38
Večernje novosti

Vatikan skriva srpsko zlato

U Vatikanskoj banci nalazi se 80 miliona dolara opljačkanih od Srba, Jevreja i Roma
 

"Gospodine kardinale, na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi se ratno ustaško blago. Ovo zlato, poluge, srebro i druge vrednosti ustaški režim je krao od Srba, Roma i Jevreja i zalagao u Vatikansku banku od 1944. do 1946. Naši klijenti, oni koji su preživeli holokaust, uključujući organizacije u Srbiji i SAD, traže povraćaj svoje imovine".
 

Ovako glasi pismo, koje je američki advokat Džonatan Livi, iz San Franciska, uputio kardinalu Altiliu Nikori, predsedniku Finansijskog odbora u Vatikanu, sa zahtevom da Sveta stolica sama pokrene istragu o nestalom ustaškom blagu, koje se nalazi u vatikanskim trezorima. Za ovu pljačku Srba, Jevreja i Roma, koja je procenjena na 80 miliona dolara, nikada niko nije odgovarao.
 

Advokat Livi se sa dvadeset saradnika već decenijama bori pred američkim pravosuđem protiv Vatikanske banke.
 

- Naš zahtev za istragom odnosi se na nerešeno pitanje tzv. "ustaškog blaga", zlata i drugih vrednosti iz nekadašnje Jugoslavije, koje je opljačkano od Srba, Jevreja i Roma. Ta pljačka je službeno dokumentovana prvi put 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta nazvanom "Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga". U izveštaju se tvrdi da je Vatikan umešan u pranje zlata iz koncentracionih logora i krađu posle Drugog svetskog rata, čija je vrednost 80 miliona dolara - kaže za "Novosti" advokat Džonatan Livi.


 

Zlato i druge vrednosti se nalaze pod nadzorom Centralne vatikanske banke. Ukradeni su u genocidu od 1941. do 1945. godine, kada je pobijeno oko 500.000 nepoželjnih ljudi u NDH. Ova imovina žrtava je 1946. godine založena u Vatikansku banku. Jedan od svedoka je američki Srbin - profesor Vilijam Todorović, iz Los Anđelesa, koji je izgubio 17 rođaka u Vojniću.
 

Zlato ustaških žrtava bilo je decenijama predmet parnice protiv Vatikanske banke i Instituta za religijske poslove, koju je pokrenula u SAD advokatska kancelarija Džonatana Livija.
 

Vatikan su, u međuvremenu, u Americi tužili i Nezavisni savet srpskih Roma, Republika Srpska Krajina u egzilu, Memorijalni centar Jasenovac, Jasenovački istražni institut i zastupnici privatnih tužilaca, odnosno naslednika žrtava. U tim tužbama, gubici i šteta su vrlo dobro dokumentovani od Nezavisnog saveta srpskih Roma.
 

- Naša tužba, koja je podignuta u SAD je, bila obustavljena. Sud je proglasio Vatikan nenadležnim za ustaško blago, jer Svetoj stolici u SAD ne može da se sudi - kaže advokat Džonatan Livi.
 

Zahtev je Vatikanu podnesen u jesen 2011. godine posle konsultacija sa advokatima Svete stolice i Instituta za religijske poslove, što ukazuje na volju Rimokatoličke crkve da se pitanje ustaškog blaga konačno reši. Ukoliko Vatikan ne pokrene istragu, advokatska kancelarija Livi i žrtve NDH će tužiti Vatikansku banku Evropskoj komisiji i tražiti njenu odgovornost za skrivanje ustaške pljačke Srba, Jevreja i Roma.

2024 © - Vesti online