Petak 14.10.2011.
04:27
Press

Otpor i CIA režirali proteste na Volstritu?

Protesti se sa Volstrita polako šire Amerikom, ali i svetom
 

Ivan Marović, jedan od osnivača "Otpora", danas globalno poznat kao promoter nenasilne borbe protiv diktatura, održao je u septembru govor pred protestantima u Njujorku, što je u nekim krugovima identifikovano kao direktna veza "Otpora" sa organizovanjem pokreta "Okupirajmo Volstrit".
 

Dejvid Ajk, britanski publicista, poručio je da ko izađe na protest zapravo radi u interesu američke vlade, a američki konzervativni radio-voditelj Aleks Džons podsetio je na navodne veze CIA i "Otpora" u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Džons je napisao da je Marović jedan od "osnivača 'Otpora' - ključne organizacije u srpskim ratovima devedesetih, koja je imala uticaj na nedavne proteste u Egiptu".
 

Ivan Marović, koji je posle 5. oktobra promovisao video-igre o nenasilnoj smeni diktature, potvrđuje za "Press" da je bio u Njujorku krajem septembra, ali da nema veze sa organizacijom protesta, što se, kako kaže, najbolje vidi iz činjenice da se on sada nalazi u Beogradu.
 

- Bio sam tamo u četvrtak, 22. septembra, protest je već trajao nekoliko dana, bilo je još uvek malo ljudi i niko nije znao za njih. Tog dana imao sam predavanje na Njujorškom univerzitetu. Posle predavanja, organizatori i studenti poveli su me sa sobom u Zukoti park, gde su protestovali. Tražili su da im se obratim i ja sam im pričao o važnosti okupacije simboličkih mesta.
 

Takođe sam dao intervju za njima blizak časopis "Independent", u kome sam im predlagao kako da se postave prema policiji ne bi li smirili tenzije. To je bilo pre skoro mesec dana, ali tad još niko nije znao za njih i vest o tome se pročula tek sad kad su postali popularni - kaže Marović.

2024 © - Vesti online