Četvrtak 13.10.2011.
22:53
Alo

Zaključao ženu s popisivačem!

Popis stanovništva namučio i građane i popisivače
 

Popisivačima bi pak sugrađani zalupljivali vrata ispred nosa, vređali ih jer su mislili da ubiraju porez, a jedan od njih je čak tri sata ostao zaključan u stanu!

Albanci bojkotuju popis

Iako popisivači kucaju i na albanska vrata, oni su i dalje u najvećoj meri ostali pri tome da bojkotuju popis. Do sada najmanje popisanih sugrađana ima u Preševu, tek nešto preko 1.725 osoba, što je oko tri odsto u odnosu na prethodni popis. U opštini Bujanovac, popis se i dalje obavlja samo u sredinama u kojima žive Srbi i dosad je popisano ukupno 17.012 osoba i 6.025 domaćinstava, za razliku od popisa iz 2002. godine, na kojem su učestvovali i Albanci i kada su u toj opštini popisana ukupno 43.302 stanovnika. S druge strane, u Sandžaku se i pored poziva na bojkot popis odvija nesmetano.

Ljiljana Đorđević, šef odseka za sprovođenje popisa Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u razgovoru za "Alo!" napominje da popis ide sasvim očekivanom dinamikom i da će do 15. oktobra, dokle će zvanično i trajati, evidentirati najveći broj sugrađana. Ipak, građani koji se ne popišu do tada imaće mogućnost da to urade do 18. oktobra, s tim što popisivači više neće ići po kućama, već će sami morati da se jave popisnim komisijama.


- Do sada je popisano oko šest miliona i 850.000 građana. Za sada sve ide po planu i zadovoljni smo tempom kojim se popis obavlja - započinje priču za "Alo!" Đorđevićeva, ali i napominje da je bilo raznih situacija u kojima su krivci bili i popisivači i građani.

- Probleme su prijavljivali i jedni i drugi. Onaj s kojim su se popisivači najčešće susretali bio je što vlasnici neće da im otvore vrata. No, bilo je i ekstravagantnijih primera. Dešavalo se da im pišu zahteve kako da najave svoje prisustvo, na primer da zvone tri puta kratko i dva puta dugo i slično - kroz smeh priča sagovornica i navodi jedan od radikalnijih primera.
 

- Jednom popisivaču se, na primer, desilo da ostane zaključan u stanu tri sata. Naime, kada je došao da obavi popis, u stanu je zatekao muža i ženu. Muž se prvi upisao jer je žurio na posao. Po izlasku, stan je zaključao, a popisivač je ostao zaključan sa suprugom, koja nije imala ključ. Da maler bude veći, suprug je mobilni telefon zaboravio u sobi - objašnjava Đorđevićeva.
 

S druge strane, zabeleženi su i primeri neprofesionalnog ponašanja popisivača. Najpoznatiji je svakako onaj iz Pančeva, gde je popisivačica dobila otkaz jer se skandalizovala nad prezimenom sociologa iz Pančeva Janje Beč-Nojman. Prema njenim rečima, nakon što je popisivačici Nojmanova predočila da ima i srpsko i nemačko državljanstvo i da je bila udata za Nemca, ova joj je odgovorila: "Ne mogu da vas gledam".


- Najčešće su se građani bunili da je popisivač neljubazan, da je žurio s pitanjima, da je neka preskočio, da nije upisao odgovor koji je dat i slično... Ipak, s obzirom na to koliki je broj ljudi popisan, i nije bilo toliko problema – kaže šefica odseka za sprovođenje popisa.


I popisivačica Ivana Vujanović iz Kragujevca tvrdi da većih problema od jedne bake nije imala.


- Baka je mislila da uterujem porez. Nisam nikako mogla da je ubedim da to nije istina. Sve vreme mi je govorila: "Pusti me, sine, nemam ja ništa“ - sa smehom objašnjava Vujanovićeva.

2024 © - Vesti online