Četvrtak 13.10.2011.
22:33
Srna

Hrvatska ustupila optužnice Srbiji

Bivši general JNA: Aleksandar Vasiljević
 

Optužnica je podignuta zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u srpskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška.

Pero Kovačević iz Udruženja pravnika Vukovar 1991, koje je još 2005. godine krivično prijavilo dvojicu bivših oficira JNA, izjavio je za hrvatske medije da mu je državni tužilac Mladen Bajić potvrdio da je optužnica poslata srpskom tužilaštvu za ratne zločine jer su dvojica optuženih, koji su na području Srbije, nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Kovačević je rekao da srpsko tužilaštvo treba da odluči o daljim koracima, ističući da se plaši da bi "eventualno usvajanje 'Šeksovog' zakona o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije u Hrvatskom saboru, Srbija mogla da iskoristi kao alibi da ne procesuira Vasiljevića i Živanovića".

Optužnicu protiv Vasiljevića i Živanovića podiglo je u aprilu ove godine osječko Županijsko tužilaštvo.

Udruženje pravnika Vukovar 1991 Vasiljevića i Živanovića krivično je prijavilo 2008. godine i srpskom tužilaštvu, gdje je taj slučaj u pretkrivičnom postupku.

Nakon podizanja optužnice, zamenik srpskog tužioca za ratne zločine i portparol tužilaštva Bruno Vekarić izjavio je da Vasiljević i Živanović ne mogu biti izručeni jer srpsko-hrvatski ugovor o tome ne obuhvata krivična dela ratnih zločina, nego samo predmete koji se odnose na organizovani kriminal.

2024 © - Vesti online