Četvrtak 13.10.2011.
20:14
Kurir

Pirane više "laju" nego što grizu

Oštri zubi pirane, ne praštaju 
 

Koristeći podvodne mikrofone, istraživači su snimili zvuke koje pirane proizvode kada su suočene jedna s drugom. Zabeležili su tri zvuka koji šalju drugačiju "poruku".

Vođa istraživanja, Erik Parmentje sa belgijskog Univerziteta u Liježu, koji je proučavao zvuke i komunikaciju velikoga broja vrsta riba, znao je od ranije da pirane proizvode zvuke, ali je želeo da sazna više o tome. On je sa kolegama pomoću hidrofona - podvodnog mikrofona - snimao zvuke koje su ispuštale pirane u akvarijumu.

Snimili su tri različita zvuka, od koji je prvi lavež koji se čuje kada su ribe suočene licem u lice, ali se ne sukobljavaju. Drugi zvuk je nalik udaranju o bubanj, koji pirane proizvode kad jedna drugu love, a treći tiho kreštanje kada se grizu.

Pirane su se uglavnom tukle oko hrane, ali su većinu vremena mirno plivale akvarijumom, ne proizvodeći nikakve zvuke niti se upuštajući u bilo kakve podvodne tuče, navode istraživači koji su došli do ovih zaključaka nakon višečasovnih posmatranja.

"Životinjama je "jeftinije", u smismu energije, da prave mnogo buke i zastrašuju protivnika nego da se tuku", objasnio je dr Parmentje. Pirane, kao i većina drugih "bučnih" riba, proizvode zvuke tako što vibriraju vazdušnim mehurom stežanjem i opuštanjem pojedinih mišića.

2024 © - Vesti online