Četvrtak 13.10.2011.
18:08
Beta

"Hrvatska je spremna da bude dobar sused"

Premijerka Hrvatske: Jadranka Kosor
 

"Uspeh naših pregovora sigurno je podsticajan i za sve naše susede da nastave s reformama jer je Hrvatska pokazala koliko i kako se to isplati i da je to smer kojim treba ići", rekla je Kosorova na sednici Vlade.

Prema njenim rečima, Hrvatska je pokazala da je spremna da pomogne i da bude dobar sused.


Ona je ponovo pozdravila izveštaj Evropske komisije o napretku Hrvatske. Ocenila je da je izveštaj istorijski, jer je njime dato konačno pozitivno mišljenje o zahtevu za punopravno članstvo u EU.

"Sad je sasvim izvesno da su svi preduslovi ispunjeni", istakla je Kosor i dodala da će ugovor o pristupanju biti potpisan u decembru.

U izveštaju predstavljenom u četvrtak, EK navodi da je Hrvatska u proteklih godinu dana napravila velik napredak u svim područjima što je omogućilo završetak pristupnih pregovora, dok ostali deo posla treba obaviti do dana ulaska ulaska u EU 1. jula 2013.

To je poslednji izveštaj o napretku Hrvatske, koja je u junu završila pregovore i koja nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, najavljenog za 19. decembra, dobija status zemlje pristupnice, a ne više zemlje kandidatkinje.

2024 © - Vesti online