Četvrtak 13.10.2011.
15:12
Beta

Prijava protiv 30 osoba zbog ratnog zločina

Nataša Kandić
 

U saopštenju se navodi da je krivična prijava podneta protiv pripadnika nekadašnje Teritorijalne odbrane i Stanice milicije u Tenji, kao i protiv više pripadnika Novosadskog korpusa JNA i vojnih i civilnih tajnih službi i grupa koje su bile pod komandom Željka Ražnatovića Arkana.

Kako je naveo Fond, na čelu sa Natašom Kandić, prijavljeni su ubijali nenaoružane civile – Hrvate i druge nesrbe – mučili, zatvarali i progonili preživele, s ciljem zastrašivanja preostalih preživelih Hrvata i drugih nesrba kako bi što pre napustili Tenju.

"Od jula do novembra 1991. godine, prijavljeni su ubili najmanje 29 civila", naveo je Fond. U saopštenju se navodi da su prijavljeni više civila – Hrvata i nesrba – zatvarali i držali u podrumima privatnih kuća, objektima za sušenje mesa površine od najviše četiri kvadratna metra, gde su ih brutalno premlaćivali.

Prema saznanjima Fonda, prijavljeni iz TO Tenja i Stanice milicije Tenja su od prijavljenih pripadnika JNA preuzeli četiri ratna zarobljenika -pripadnike Zbora narodne garde Republike Hrvatske, iz sastava 106. brigade Hrvatske vojske – zatvorili ih u osnovnu školu u Tenji, te ih, nakon ispitivanja i premlaćivanja, ubili.

"Prijavljeni su, 1991. godine, sa područja Tenje prognali 2.961 Hrvata i drugih nesrba", naveo je Fond.

2024 © - Vesti online