Četvrtak 13.10.2011.
13:54 >> 14:36h
Srna, Vestionline

Mađarska: Veto na članstvo Srbije u EU

"Podržaćemo kandidaturu Beograda za EU samo ako bude promenjen novi zakon o vraćanju imovine":Budimpešta
 

U saopštenju iz mađarskog MIP-a ističe se da zakon, koji je 26. septembra usvojen u parlamentu Srbije, izaziva ozbiljnu zabrinutost, pošto isključuje naslednike okupacionih snaga iz Drugog svetskog rata iz imovinske restitucije, čak iako nisu počinili bilo kakav zločin.

"Rezolucija počiva na zastarelom princpipu kolektivne krivice i kao takva je diskriminatorska i u suprotnosti sa jedinstvenim normama i vrednostima EU. Zbog toga, naš stav je nepromenjen. Očekujemo da srpska strana reši ovaj problem najkasnije do decembra", precizira mađarski MIP i ističe da Evropski savet može da donese jednoglasnu odluku 9. decembra o kandidaturi Srbije za članstvo u EU samo ukoliko ovaj problem bude rešen.

Martonji: Zakon ozbiljan problem

 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji ocenio je da je zakon o restituciji koji je nedavno usvojen u Srbiji diskriminiše Mađare i druge manjine i u svom sadašnjem obliku predstavlja "ozbiljan problem" za napore zemlje da se pridruži Evropskoj uniji (EU).


Martonji je izjavio da se srpski zakon oslanja na neprihvatljiv princip kolektivne krivice jer sprečava srpske Mađare i druge koji su bili regrutovani u mađarsku i nemačku vojsku tokom Drugog svetskog rata i njihove potomke da dobiju nazad svoju imovinu.


Martonji je naglasio da Mađarske u principu podržava članstvo Srbije u EU, ali da bi tek trebalo da odluči kako će glasati 9. decembra, kada će Savet ministara EU odlučivati o preporuci Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata, prenosi AP.

2024 © - Vesti online