Četvrtak 13.10.2011.
13:25 >> 14:54h
Vestionline

EP: Hrvati na Turke, Portugal čeka BiH

Po završetku tih mečeva biće poznate sve selekcije učesnice Evropskog prvenstva, a žreb za izvlačenje grupa biće 2. decembra u Kijevu.

Prve utakmice baraža igraju se 11. ili 12. novembra, a revanš mečevi su na programu 15. novembra.

Direktan plasman na EURO 2012 obezbedili su: domaćini Ukrajina i Poljska,
pobednici kvalifikacionih grupa Nemačka, Rusija, Italija, Francuska, Holandija, Grčka, Engleska, Danska, Španija i najbolja drugoplasirana selekcija Švedska. 

Od preostali osam reprezentacija, ima mesta za samo četiri, a svakako najzanimljiviji duel baraža je susret Hrvatske sa Turskom. Ove dve reprezentacije su se susrele u četvrtfinalu poslednjeg Evropskog šampionata u Austriji i Švajcarskoj, a slavila je Turska nakon boljeg izvođenja penala sa 3:1.

Iako su Hrvati nakon 0:0 posle regularnog toka, poveli krajem prvog produžetka golom Ivana Klasnića, Turci su izjednačili u poslednjem 120. minutu, pogotkom Samiha Šenturka. Sa bele tačke promašili su Modrič, Rakitić i Petrić.

I duel fudbalera Bosne i Hercegovine sa Portugalom biće dvomeč starih poznanika, jer je tim koji predvodi as Reala Kristijano Ronaldo, već imao priliku da izbaci naše susede iz konkurencije za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Ipak, četa Pape Sušića pokazala je u Parizu da može da se nosi sa najboljima, jer je odlukom sudije da odsvira sumnjiv penal za Francuze ostala bez direktnog plasmana na EP (1:1), dok je selekcija Portugala odigrala loš ciklus tokom kvalifikacija i ne može se reći da je apsolutni favorit makar kad je u pitanju forma.

Reprezentacija Crne Gore posle istorijskog uspeha i plasmana u baraž, ima priliku da se popne za još jednu stepenicu i ode na svoje prvo Evropsko prvenstvo pobedom u dvomeču sa Česima. Novi trenerski duo Branko Brnović i Savo Milošević imao je samo jednu želju, a to je da ne igraju protiv Srbije, što im se i ispunilo porazom "orlova" u Sloveniji (1:1).

Preostali par u kojem se trebala naći naša reprezentacija, čime Estonija i Republika Irska. Iako se čini da su Ostrvljani favoriti, ne treba zaboraviti da baltička reprezentacija svoje najbolje igre prikazuje u gostima, ali isto tako ne treba zaboraviti ni kako je selekcija Republike Irske posle totalne nepravde ostala bez poslednjeg Mundijala, pa se možda "Anrijeva ruka" naplati upravo protiv Estonaca.  

Parovi baraža za EP:
Turska – Hrvatska
Estonija – Republika Irska
Češka – Crna Gora
Bosna i Hercegovina – Portugal

2024 © - Vesti online