Četvrtak 13.10.2011.
13:18
Beta

EUobserver: Malo dobrih vesti za zapadni Balkan

Evropska unija nije baš blagonaklona prema zemljama zapadnog Balkana
 

Taj internet portal navodi da je letos rasplamsano nasilje na severu Kosova zaustavilo razgovore Beograda i Prištine, dok BiH, Albanija i Makedonija ne napreduju na putu evrointegracija.


"Srbija će dobiti status kandidata za EU ako poboljša odnose s Kosovom. Crna Gora može početi pregovore s EU ali mora početi s najtežim poglavljima. A ostale balkanske zemjle i Turska su ograničeno napredovale", navodi EUobserver povodom jučerašnjeg objavljivanja Mišljenja i Izveštaja Evropske komisije.


EUobserver navodi da je File rekao da je samo Crna Gora "naporno radila prošle godine" i dodaje da će Podgorica pristupne pregovore početi s najtežim poglavljima - pravosuđem i unutrašnjim poslovima.


To je i novina u pristupnim pregovorima uvedena posle iskustva s Rumunijom i Bugarskom koje su ušle u EU 2007, ali su još pod nadzorom Evropske komisije u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
 

Kacin pohvalio novu strategiju širenja EU

Slovenački poslanik u evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin pohvalio je novu strategiju širenja EU koju je usvojila Evropska komisija. Kacin je izjavio da nova strategija pokazuje sposobnost evropske komisije da se suoči sa izazovima bržeg i uspešnijeg širenja EU.

 

On tvrdi da je nakon iskustava sa Hrvatskom evropska komisija usvojila novi pristup u pregovorima sa zemljama kandidatima, koji bi mogao da ima povoljan uticaj na reforme koje u tim zemljama moraju da budu sprovedene. Te promene dodatno svedoče o zaostajanju Makedonije i BiH u evropskim integracijma, smatra Kacin.

Pošto je izručila poslednja dva haška begunca, Srbija je "ostvarilanapredak u važnim oblastima" i Komisija preporučuje da bi trebalo da dobije status kandidata, ali samo "uz razumevanje da će obnoviti dijalog s Kosovom i sprovesti dosadašnje dogovore", rekao je File.


EUobserver navodi i da će sledeća faza, otvaranje pristupnih pregovora takođe biti povezana s daljim koracima Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom, od kojeg će biti zahtevano da sprovede "obuhvatni program" integracije srpskog stanovništvsa na Kosovo.


Priština može da se nada početku razgovora o ukidanju viza do kraja godine, a, prema rečima Flea, organizovani kriminal i korupcija su i dalje veliki izazovi, dok je neophodna reforma pravosuđa.


BiH je bez vlade više od godinu dana, ali ima nefunkcionalnu administraciju koja ne može da se usaglasi oko toga ko bi trebalo da rukovodi sa 100 miliona evra iz fondova EU, navodi EUobserver.


Portal navodi da je Makedonija i dalje zaglavljena u sporu sa Atinom oko pitanja imena države, dok je Albanija u političkom ćorsokaku budući da opozicija više od godinu dana bojkotuje parlament što ometa reforme.


Turska, kao zemlja s najdužim statusom kandidata ne može da otvori pregovaračka poglavlja o slobodi štampe i ljudskim pravima zbog protivljenja Francuske, Grčke i Kipra.

2024 © - Vesti online