Sreda 12.10.2011.
20:46
B92

Širenje EU biće zaustavljeno 2013.

Foto: Ilustracija
 

Ipak,on je naveo da će proces širenja Unije sredinom 2013. godine "biti prekinut na više godina".

"Jasno je da će proces širenja nakon prijema Hrvatske sredinom 2013. de fakto biti prekinut na više godina. Odlučujući zadatak EU je da unutrašnje probleme reši, pre nego što uslede dalji prijemi. Važno je, međutim, da se nastave reformski procesi u susednim zemljama", naveo je Svoboda u saopštenju dostavljenom medijima.

On je istakao da podržava odluku EK kako bi se odalo priznanje pozitivnim merama koje je preduzela Srbija, posebno u vezi saradnje sa Tribunalom u Hagu.

U funkciji izvestioca Evropskog parlamenta za Hrvatsku, on je najavio da će Evropskom parlamentu 1. decembra predati pozitivan izveštaj.

Predsednik austrijske Privredne komore Kristof Lajtl je izrazio veliku podršku daljem približavanju Srbije EU, kao i Crne Gore.

"Austrija je u Srbiji najveći investitor, a u Crnoj Gori među najvećim investitorima, i obe zemlje su važni trgovinski partneri Austrije“, objasni je on i zatražio da se podstakne evropska perspektiva za čitav region što je političkog i ekonomskog pogleda od velikog značaja za celu Evropu.

"Politička stabilnost je jedan značajan preduslov za ekonomsku stabilnost. Konflikti pred kućnim pragom Austriju i čitavu Evropu čine neatraktivnima za trgovinu i investicije“, poručio je on.

Mir, demokratija, stabilnost i blagostanje su zbog toga u interesu privrede, a procesom približavanja zapadnog Balkana EU bi ti faktori bili značajno pojačani, ukazao je Lajtl.

2024 © - Vesti online