Sreda 12.10.2011.
21:49
B92

Preko Balkana prođe 80% heroina

Darko Šarić

Pored ostataka razbijenog klana Darka Šarića, koji i dalje pokušavaju da "zbiju redove" i nastave sa starim "biznisom", ključnu ulogu u organizovanju i krijumčarenju narkotika sve više dobijaju grupe kojima rukovode Luka Bojović, Dejan Stojanović Keka, Sreten Jocić Joca Amsterdam... I dalje je aktivna "grupa Amerika", ali i takozvani "bosanci", pišu "Večernje novosti".
 

U ovom trenutku dva svetska centra droge su Avganistan, globalni proizvođač heroina, i Latinska Amerika, čiji je glavni izvozni artikl - kokain. Srpsko-crnogorske ekipe, pojačane kriminalcima iz ostalih bivših jugoslovenskih republika, uveliko su povezane sa lokalnim bosovima pod čijom su kontrolom polja maka, ali i koke.

Avganistanski heroin do Evrope stiže na dva načina - balkanskom rutom (više od 80 procenata od 150 tona, koliko se godišnje prokrijumčari), a druga, severna putanja ide preko Rusije. U ovom trenutku srpska pokrajina Kosovo i Metohija glavna je pijaca i distributivni centar.

Iz Avganistana preko Turske do naše zemlje droga stiže na razne načine. U Turskoj je glavni diler i saradnik srpsko-crnogorskih ekipa Iranac Naser Rahbar Asl, koga su obaveštajne službe apostrofirale kao jednog od glavnih snabdevača zemalja EU.

Goran Nešić

On je, prema operativnim informacijama, u kumovskim vezama sa Goranom Nešićem, zvanim Ciga i Debeli, koji je uhapšen pre nekoliko meseci u Južnoj Americi.

Sa Nešićem su sarađivali ne samo pripadnici Šarićevog klana, već i Dejan Stojanović, Luka Bojović...

Nešić je iz Srbije pobegao početkom 2000, kada je od njega zaplenjeno više od 25 kilogorama heroina koji je stigao iz Turske preko Bugarske.

Tokom bekstva, s trgovine ovom drogom prešao je na organizaciju i trgovinu kokainom.

Koliko tona?

 

Krupna imena srpskog i crnogorskog podzemlja u ovom trenutku nalaze se na krivičnim prijavama i optužnicama u desetak zemalja. Sumnjiče se da su samo u poslednjih nekoliko godina organizovali krijumčarenje najmanje 10 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu i SAD. To je ono za šta su prikupljeni dokazi. Operativni podaci, međutim, govore da je prava brojka najmanje deset puta veća.

Gotovo da nema akcije koje su poslednjih godina i meseci vodili američka DEA, pojedine evropske zemlje i zemlje Južne Amerike a da među uhapšenima nije bilo srpsko-crnogorskih kriminalaca, koji su često u samom vrhu narko-gangova. Tesno sarađuju sa južnoameričkim kartelima i njihovi su glavni kupci.

Hikmet Hajrović

Prošlonedeljnim hapšenjem novopazarskog krupnog narkobosa Hikmeta Hajrovića ponovo se pokazalo koliko je aktivna "balkanska ruta" kada je reč o heroina.

Koliko droge je zakopano po zabitima Peštera, teško je reći. Policija je u proteklih nekoliko dana otkrila i zaplenila blizu 200 kilograma čistog heroina, paracetamola i kofeina, čijim se mešanjem dobija narkotik za uličnu prodaju.

U Beogradu je istog momenta pohapšena "borčanska ekipa" koja je bila zadužena za distribuciju "na sitno". Doduše, njeno mesto vrlo brzo su zauzeli drugi.

2024 © - Vesti online