Sreda 12.10.2011.
15:44
Beta

Protest radikala: Prodali ste Kosovo, nećemo u EU

Arhivska fotografija protesta SRS-a
 

Tokom skupa stotinak ljudi koji je pod nazivom "Nećemo u Evropsku uniju" počeo u podne, radikali su nameravali da predaju pismo predsedniku Borisu Tadiću, ali ih je u tome sprečio kordon policije.

Zgrada Predsedništva je sa svih strana bila okružena policajcima, a prolaz je tokom jednočasovnog protesta bio zabranjen i građanima.

Radikali u pismu ocenjuju da je prozapadna politika vlasti doživela potpuni poraz i da se vlast odrekla Kosova.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović kaže da nema razlike između barikada Kfora na administrativnim prelazima na severu Kosova i "barikada koje Srbiji postavlja Tadić svojom politikom".

Na jedom od ranijih protesta zapaljena je zastava Evropske unije

"SRS je protiv ulaska Srbije u EU, jer Evropa neće da prihvati Srbiju. Formalno će nam dati status, ali će nam prethodno između ostalog tražiti da ukinemo srpske instituicje na Kosovu, sud u Kosovskoj Mitrovici", naveo je on.

"Tadiću, prestani da obmanjuješ građane Srbije da će živeti bolje ako se opredele za briselsku utopiju. Odricanje od Kosova i Metohije, Vojvodine, Raške oblasti, odricanje od legitimnih nacionalnih interesa, odricanje od svoje istorije, korena i identiteta i brisanje srpskog pamćenja sigurno nije put koji vodi ka boljem životu, to je put ka uništenju", piše u pismu SRS.

Funkcioner SRS Aleksandar Martinović je rekao da Srbija ima prijatelje u svetu, ali da su to Rusija i Kina, a ne Brisel i Vašington, dok je drugi funkcioner te stranke, Milorad Mirčić, istakao da "srpski radikali neće da se svađaju sa srpskom policijom".

Na protestu su među više stranačkih zastava bile parole "Tadić se odrekao Kosova i Metohije" i "Tadiću izdao si i sebe i Srbiju".

2024 © - Vesti online