Sreda 12.10.2011.
12:23
Vestionline

Prva žrtva evra: Pala slovačka vlada

Iveta Radičova: Sporazum ili ostavka
 

Slovačka je poslednja zemlja EU koja je glasala o proširenju EFSF, a, kako javlja Bi-Bi-Si novo glasanje bi moglo da bude održano uskoro i ono će najverovatnije uspeti.

Samo 55 prisutnih poslanika glasalo je sinoć u korist predloga vlade, devet je bilo protiv, a 60 njih nije glasalo, blokiravši na taj način sporazum i oborivši koalicionu vladu desnog centra, koja okuplja četiri partije.

"Ono o čemu odlučujemo je dobro ime Slovačke, pouzdanost, mesto gde pripadamo... ili ćemo isključiti sebe iz zajednice uspešnih", rekla je premijerka Radičova uoči glasanja.

Mnogi Slovaci smatraju da njihova zemlja, druga po stepenu siromaštva u EU, ne bi trebalo da izdržava zemlje zapale u dužničku krizu, poput Grčke.

Kako "spasiti" evro

Očekuje se da opozicioni socijalisti podrže paket prilikom sledećeg glasanja ali će to, kako je najavio lider partije "Smer" Robert Fico, usloviti održavanjem vanrednih izbora.

Mnogi iz koalicije Ivete Radičove izrazili su duboku bojazan, kada se evrozona u julu odlučila da poveća EFSF na 440 milijardi evra i da mu da nove nadležnosti.

Pošto su jedna po jedna zemlja, međutim, ratifikovale predlog, a dužnička kriza se u međuvremenu povećavala, veći deo koalicije se saglasio sa takvim predlogom.

Radičova je juče zapretila da će podneti ostavku, ako koaliciona vlada desnog centra ne postigne sporazum o planu za proširenje nadležnosti EFSF, iz kojeg se spasavaju finansijski ugrožene članice zone evra.

2024 © - Vesti online