Sreda 12.10.2011.
10:12 >> 15:54h
Beta

Srbija predložena za kandidata za EU

To se navodi u sažetku Mišljenja o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU, koje je danas objavila Evropska komisija.

Jedan visoki zvaničnik EK je dopisniku agencije Beta podrobnije obrazložio da to znači da "Evropska komisija predlaže da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, uz razumevanje da će biti obnovljen dijalog s Kosovom i u dobroj veri primenjeni dosadašnji dogovori u dijalogu".

Vensan Dežer predaje mišljenje Evropske komisije Mirku Cvetkoviću

To se navodi u sažetku Mišljenja o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU, koje je danas objavila Evropska komisija. Jedan visoki zvaničnik EK j podrobnije je obrazložio da to znači da "Evropska komisija predlaže da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, uz razumevanje da će biti obnovljen dijalog s Kosovom i u dobroj veri primenjeni dosadašnji dogovori u dijalogu".

Visoki funkcioner EK je dodao da je "datum početka pregovora praktično isključivo vezan za napredak u dijalogu i opipljive korake u sređivanju stanja na severu Kosova". Evropska komisija će, po njegovim rečima, "o tome obaveštavati Savet

Srbija stabilizuje i tržišnu ekonomiju, više stranih investicija

 

U dokumentu EK se kaže da je "Srbija učinila važne korake u
stabilizaciji funkcionalne tržišne privrede", uspela je da očuva
makroekonomsku stabilnost u globalnoj krizi, a razvija i slobodnu tržišnu utakmicu, dok je "visok stepen ekonomske integracije s EU".

 

"Niz strukturnih slabosti, međutim, i dalje postoje u Srbiji, što mora biti srednjoročno otklonjeno uz pritisak konkurencije i tržišnih snaga unutar Unije", piše u tekstu.

 

EK pored ostalog primećuje da je 2011. godine ponovo počeo da raste priliv direktnih stranih investicija u Srbiju, iako je "poslovni ambijent skučen zbog neizvesnosti".

ministara EU koji u svakoj fazi može dati zaključak o ispunjavanju tih uslova i mogućem pokretanju pregovora" o članstvu s Beogradom.

U sažetku Mišljenja EK se podvlači da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih merila EU. Kad je reč o procesu stabilizacije i pridruživanja, "Srbija zaslužuje pohvale zato što je na potpuno zadovoljavajući nivo dovela saradnju s haškim Sudom, hapšenjem preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića", a imala je i "jaku aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i pomirenju u regionu".

U dokumentu EK se dodaje da se "posle prvih rezultata u dijalogu sa
Kosovom, očekuje da se Srbija ponovo uključi i glatko sprovede dosadašnje dogovore".

"Srbija će morati da ostvari dalji značajan napredak u odnosima s Kosovom, i pragmatično i održivo primeni rešenja koja će olakšati život ljudi", navodi EK.

Kad je reč o političkim merilima, u Mišljenju se ističe da "Srbija ima sveobuhvatan zakonski i institucionalni okvir za vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava i manjina, što sve odgovara evropskim i međunarodnim standardima".

Ključni zakoni saglasni sa evropskim standardima su doneti proteklih meseci u oblastima izbornog sistema, finansiranje političkih stranaka i odnosa parlamenta i nezavisnih nadzornih tela.

Takođe se ističe da je "pokrenuta dalekosežna reforma pravosuđa", a u toku je postupak otklanjanja ranijih nedostataka u imenovanju sudija i tužilaca.

"Celokupan je zakonski i institucionalni okvir, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gde su ostvareni početni rezultati", kaže EK i ukazuje na "niz manjkavosti u primeni tog zakonskog okvira za čiju dogradnju Srbija mora uložiti napore".

Dežer: "Kosovski" uslovi ostvarivi i statusno neutralni

Vensan Dežer

Uslovi koje je Evropska komisija postavila Srbiji za početak pristupnih pregovora sa EU, statusno su neutralni i ostvarivi, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Na konferenciji za novinare povodom predstavljanja Mišlenja EK, Dežer je istakao da "ništa od toga nije novo" i da se "sve može postići" uz angažovanje Beograda i Prištine i uz pomoć EU.

Prema oceni Dežera, EK je danas dala za Srbiju dve dobre vesti, a to su, kako je naveo, preporuka za status kandidata i preporuka za otvaranje pregovora, kad se ostvari napredak u odnosima Beograda i Prištine.

2024 © - Vesti online