Sreda 12.10.2011.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Neće im uspeti da me proteraju

Protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske
 


Zašto Vam je Crna Gora uskratila boravak?
- To bi trebalo da objasne nadležni državni organi. Sudeći prema rešenju koje mi je uručeno nakon tri meseca, a po zahtevu za odobravanje privremenog boravka na osnovu spajanja porodice u kojem stoji da je moj zahtev neosnovan, moglo bi se zaključiti da ja ovde nemam porodicu.
 

Komunistički zakon

Otkako je na čelo MUP-a Crne Gore došao Milan Brajović, uskraćuje nam se boravak sa obrazloženjem da Mitropolija nije registrovana u policiji. Crna Gora je donela nove zakone o lovu i ribolovu, životinjama i pticama, ali drži na snazi stari komunistički zakon o verskim zajednicama iz 1977. Mislim da je to jedini zakon iz komunizma koji i dalje na snazi u Crnoj Gori.

Da li se navodi da ugrožavate nacionalnu bezbednost?
- U obrazloženju rešenja naveden je član iz Zakona o strancima po kojem se licu neće odobriti privremeni boravak ukoliko ugrožava nacionalnu bezbednost, javni poredak i javno zdravlje. Nikada nisam ni prekršajno kažnjen, a kamoli krivično. U međuvremenu, načelnica odeljenja MUP-a u Podgorici je komentarisala javno taj slučaj i precizirala da ja ugrožavam nacionalnu bezbednost Crne Gore.


Možda se preko vas vrši progon crkve na čijem je čelu mitropolit Amfilohije?
- Ovaj moj slučaj se ne može posmatrati izolovano. Već godinu i po MUP Crne Gore sistematski krši zakon na štetu sveštenstva Mitropolije crnogorsko primorske i članova njihovih porodica, kao i monaha i monahinja koji godinama i decenijama ovde žive i koji su imali uredne papire.


Kako se tretiraju drugi hrišćanski sveštenici?
- Kotorska katolička biskupija takođe nije registrovana u policiji jer ne postoji nijedna zakonska norma koja bi je na to obavezivala s obzirom na to da je ona postojala, kao i Mitropolija crnogorsko-primorska, u vreme donošenja pomenutog zakona. Ali, većina rimokatoličkih sveštenika u Kotorskoj biskupiji, koji su državljani Hrvatske i BiH, bez ikakvog problema dobijaju boravišne dozvole. To jasno govori da se primenjuju dvostruki standardi.
 

Loša poruka svetu

Odnosom prema kanonskim pravoslavnim sveštenicima režim u Podgorici šalje veoma lošu poruku, kako međunarodnoj zajednici tako i Crkvi koja po zakonu treba da je odvojena od države. Režim očevidno ima neke planove u pogledu svojih antiustavnih ambicija za mešanje u unutrašnje stvari pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Koliko još pravoslavnih sveštenika ima problema s boravišnom dozvolom u Crnoj Gori?
- Radi se o 50 osoba, što sveštenika, što njihovih porodica, što monaha i monahinja. Oni su uglavnom državljani Srbije, BiH, Hrvatske, Rusije.

Svima vama preti progon, šta ćete preduzeti?
- Sve ono što nam zakon dozvoljava. Žalićemo se drugostepenom organu, to je opet MUP koji rešava o tome u roku od 60 dana. Ako nam se ni tada ne odobri privremeni boravak, pokrenućemo spor pred Upravnim sudom. Mitropolit Amfilohije će kao naš nadležni episkop, kroz svoje crkvene i druge kontakte, pre svega sa predstavnicima Evropske komisije u Crnoj Gori, ukazati na ovaj problem koji predstavlja drastično kršenje ljudskih prava sveštenika.

2024 © - Vesti online