Utorak 11.10.2011.
18:44
Beta

Žena koja je objavila početak rata doživela stotu

Pošto je obišla sva ratišta sveta stogodišnja Kler živi u Hongkongu

"Da, veoma sam srećna, ali ne želim da budem senzacija", odgovorila je krhka žena sa naočarima kada su je pitali kako se oseća povodom 100. rođendana.

Gotovo 150 novinara i prijatelja prisustvovalo je jučerašnjoj rodendanskoj zabavi ove novinarke, prenosi BBC.

Novinarka veteran koja je svedočila o hororu u Vijetnamu, Alžiru, na Bliskom istoku, u Indiji i Pakistanu najbolje je zapamćena po priči o početku Drugog svetskog rata kada je tek bila novinar-početnik.

Kler Holingvort je putovala iz Poljske za Nemačku u avgustu 1939. kada je primetila veliki broj vojnih vozila pored puta, a to je bilo uoči nemačke invazije Poljske, prenosi BBC.

Novinarska kartica žene koja je Velikoj Britaniji i svetu saopštila strašnu vest

"Granica je bila zatvorena za saobraćaj. Svuda sam videla znake najintenzivnije vojne aktivnosti. Na dve milje između Hindenburga i Glajvica prošlo je pored mene 65 vojnih motorcikala. Jedina kola na putu su bila vojna", pisala je ona u listu Dejli telegraf od 29. avgusta 1939. godine.

Prvog septembra 1939. Holingvortova je pozvala britansku ambasadu u Varšavi da kaže zvaničnicima da je rat počeo pošto ju je probudila buka nacistickih aviona i tenkova. Ona je rekla da je morala da drži slušalicu kroz prozor kako bi uhvatila zvuke nemačkih snaga i ubedila ambasadu da govori istinu, piše agencija Frans pres. Ovaj momenat je bio početak slavne karijere i izveštavanja sa brojnih značajnih događaja.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da je Holingvortova bila jedna od vodećih stranih i ratnih dopisnica i čestitao joj je na izuzetnoj karijeri.

"Ti si zaista imala 'prednje sedište u istoriji'", rekao je Hejg u poruci koju je pročitao Britanski konzul Endru Siton u Hongkongu.

Holingvortova danas živi u Hongkongu. Njeno pamćenje se pogoršalo posle moždanog udara 2009. rekao je njen nećak Patrik Garet koji piše njene memoare.

2024 © - Vesti online