Utorak 11.10.2011.
18:28
Kurir

Mesićev deda bio Rom Idriz Ujdurović

Stjepan Mesić krije detalje o svojoj porodici

O bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću napisano je mnoštvo tekstova, sam je napisao knjigu "Kako smo rušili Jugoslaviju", o njemu su napisane i dve biografije "Domovinski obrat" Ivice Đikića i "Deset boljih godina" Krešimira Pavelića. I u desetinama drugih knjiga se pominje Stipe Mesić, ali neki detalji ostali su potpuno nepoznati javnosti jer ih je bivši predsednik brižno skrivao.


Mnogima je verovatno ostala u sećanju scena kad su mu u kasarni na Dračevcu nedugo pošto je prvi put izabran za predsednika dobacili: "Mesiću, Cigane". Tek novoizabrani Tuđmanov naslednik se okrenuo i rekao: "Nemojmo vređati ničije roditelje".


Najžešči protivnici na svojim portalima nazivali su ga Stevan Ujdurović i pisali su kako je srpskog podrekla, ali prava istina još nije javno objavljena. Odnosno, bili su blizu jer Ujdurović je bilo prezime Mesićevog deda, piše hrvatski portal Oko.

Pravim imenom i prezimenom zvao se Idriz Ujdurović i bio je Rom iz Like, koji je kasnije uzeo prezime svoje žene, Stipine bake Marije, a promenio je i ime u Ivan.

Njegovi rođaci su iz Jezerana, mesta na padini planine Kapela u Lici. Ni u jednoj biografiji Stipe Mesić svog pretka Idriza Ujdurović nije spomenuo, niti je pravo ime deda ikada objavljeno u javnosti.

Sve podatke o pravom imenu i prezimenu deda Stipe Mesića navodno ima advoakt Milivoja Ašnera, koji je ove godine preminuo u Klagenfurtu u 95. godini. Milivoj Ašner je bio prvi čovek ustaške policije u Požegi. Posle rata sklonio se u Austriju, a Stipe Mesić je bio jedan od najvećih zagovornika njegovog izručenja i suđenja u Hrvatskoj.

U biografiji "Domovinski obrat" Ivice Đikića Stipe Mesić je opisao kako su mu ustaše prvo ubile deda Ivana haesovca na početku rata, a na kraju rata 1945. i baku Mariju.

Podrobno je opisao kako mu je baku odveo i negde na nepoznatom mestu zaklao ustaša Jozo Vulić, čiji su se roditelji u Orahovac doselili između dva svetska rata i da je posle rata odležao 20 godina, te da je izašao upravo na dan kad je budući hrvatski predsednik došao u Staru Gradišku na izdržavanje zatvorske kazne i bio smešten na mesto ubice svoje bake.

U svojim biografijama i biografskim tekstovima Mesić je tvrdio da mu je majka umrla kad je imao godinu dana i da ga je odrhranila maćeha Mileva. Zaboravio je da spomene da ga je maćeha Mileva krstila u pravoslavnoj crkvi Sveti Nikole u Orahovici kad mu je bilo pet godina. Stipe Mesić u svojoj biografiji tvrdi da je kršten u katoličkoj crkvi.

Podaci o knjizi krštenih u manastaru u Orhovici su nestali početkom devedesetih. Ono što je pisalo u toj knjizi očito je mnogima smetalo, ali srpski portali nisu zaboravili spomenuti da je drugog hrvatskog predsednika othranila i krstila pomajka Mileva, rođena Jović, prenosi hrvatski portal "Oko".

2024 © - Vesti online