Utorak 11.10.2011.
17:42
Beta

Konzuli osuđeni zbog pomaganja Miladinu Kovačeviću

Osuđeni zbog pomaganja studentu Miladinu Kovačeviću da napusti SAD
 

Sudija Ivana Ramić rekla je da su Milošević i Nenadović zloupotrebili službeni položaj, jer su Kovačeviću izdali putnu ispravu, iako su znali da se protiv njega vodi krivični postupak predameričkim pravosuđem, zbog teških povreda koje je naneo studentu Brajanu Stajnhaueru.

Prema njenim rečima, Milošević je znao da Kovačević nije izgubio pasoš, ali je uz usmenu saglasnost Nenadovića izdao Kovačeviću putni list Srbije. Ramić je dodala da Nenadović nije obavljao svoju dužnost, jer je propustio da spreči izdavanje putnog lista, dok je Milošević prekoračio službeni položaj i svoja ovlašćenja. Ona je navela je da je sud u izricanju presude kao olakšavajuću okolnost uzeo to što bivše diplomate nisu osuđivane i njihove lične i porodične okolnosti, dok je otežavajuće to što su narušili ugled Srbije, a država zbog njihovog nezakonitog postupanja snosila posledice.

Nenadoviću je izrečena uslovna kazna godinu dana zatvora, pod uslovom da četiri godine ne počini nikakvo krivično delo.

Milošević i Nenadović optuženi su da su zloupotrebom službenog položaja izdali privremenu putnu ispravu Kovačeviću i tako pomogli da napusti SAD gde se protiv njega vodio postupak pošto je u maju 2008. godine u Bostonu brutalno prebio i teško povredio američkog studenta Brajana Stajnhauera.

Kovačević se nagodio s tužilaštvom i po sporazumu o priznanju krivice koji je sud prihvatio, priznao krivicu za brutalno prebijanje Stajnhauera u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora na koju je zatim pravosnažno osuđen. Kovačević kaznu izdržava u zatvoru u Somboru.

Tužilaštvo je po sporazumu odustalo od optužbe da je Kovačević podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja Nenadovića i Miloševića.

Srbija je porodici Stajnhauera isplatila iz budžeta odštetu od 900.000 dolara.

2024 © - Vesti online