Utorak 11.10.2011.
15:17
Beta

Turci mire srpske islamske zajednice

Na suprotnim stranama: Zukorlić i Zilkić
 

Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji bi trebalo da prihvate formiranje jedinstvene organizacije, a prema tom sporazumu, sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima bilo bi zabranjeno da se kandiduju za čelne funkcije u jedinstvenoj organizaciji.

Sporazumom bi bilo utvrđeno da je verskim poglavarima zabranjeno političko delovanje i agitovanje za određene političke ciljeve, kao i političko okupljanje u džamijama.

Prema dobro obaveštenim izvorima, pre nego što bude ponuđen islamskim zajednicama, turski rijaset će sporazum u narednim danima predočiti i vlastima u Srbiji.

Zilkić pozdravio težnje ka pomirenju

 

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozdravio je inicijativu Islamske zajednice u Turskoj koja će dvema islamskim zajednicama u Srbiji ponuditi sporazum o pomirenju, odnosno formiranju jedinstvene zajednice.

 

Zilkić je  rekao da ta inicijativa zapravo nije nikakva novost, već samo nastavak prethodne.

 

"Turci su još ranije iskazali jasan stav i odlučnost u sređivanju prilika i pomirenju u sveukupnom bošnjačkom korpusu, od verskog do političkog i nacionalnog. Oni su izneli stav da će ići do kraja, odnosno dok ne pomire Bošnjake u Sandžaku", rekao je Zilkić.

 

On je rekao da je za njih ta inicijativa dobrodošla i da će joj se odazvati "ako treba još danas".

 

Sa druge strane, portparol Islamske zajednice u Srbiji Samir Tandir nije želeo da govori o detaljima inicijative, osim da su između njih i Turske u toku ozbiljni razgovori.

 

"U toku su ozbiljni razgovori, a onog trenutka kada budemo imali konačne rezultate obratićemo se medijima", rekao je Tandir.

Sporazum takođe utvrđuje delovanje islamske zajednice u Srbiji, uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije i njenih zakona. Turska islamska zajednica je uslovila dalju pomoć dvema islamskim zajednicama prihvatanjem tog sporazuma.

Turska je i ranije pokušavala da pomiri dve islamske zajednice u Srbiji, ali prvi napori ambasadora te zemlje Ali Rize Čolaka nisu doneli rezultate.

Dve suprotstavljene islamske zajednice deluju u Srbiji od 2007. godine. Islamska zajednica Srbije osnovala je svoj Rijaset na čijem je čelu reis Adem Zilkić, dok Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija sandžački Muamer Zukorlić, priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH.

2024 © - Vesti online