Utorak 11.10.2011.
15:37 >> 16:37h
Beta

Vlast prekinula popis u Makedoniji

Posle skoro dve nedelje prekinut popis u Makedoniji
 

Članovi Komisije smatraju da će neadekvatnom primenom metodologije popisni rezultati biti nerealni, zbog čega su prekinuli posao i podneli ostavke. Komisija je konstatovala da nisu ispunjeni uslovi za nastavak popisa, a kao poseban razlog navela je "nemogućnost primene metodologije koju je usvojio Državni zavod za statistiku uz saglasnost Evropske statističke službe - Evrostat".

Popis stanovništva od samog početka pratio je niz problema. Prvobitno najavljeni termin od 1. do 15. aprila odložen je zbog organizovanja privremenih parlamentarnih izbora koji su održani u junu.

Novo održavanje popisa, koji je bilo najavljeno od 1. do 15 oktobra, takođe su pratila dva problema, pa je i pre samog početka dovedeno u pitanje njegovo sprovođenje.

Prvi problem odnosio se na nacionalnu pripadnost članova popisnih komisija, ali je rešen tako što su se lideri dve vodeće patrije u Makedoniji iz makedonskog i albanskog političkog korpusa Nikola Gruevski (VMRO- DPMNE) i Ali Ahmeti (Demokratska unija za integraciju) dogovorili o nacionanoj zastupljenoti u mešovitim sredinama.

Drugi problem bio je mogućnost popisivanja građana Makedonije koji borave u inostrantstvu, a koji su bar jednom u proteklih godinu dana posetili Makedoniju. Zbog tih nesuglasica dan pred početak popisa predsednik pipisne komije podneo je ostavku, a dva dana pre toga i njegov zamenik koji je bio iz redova albanske zajednice.

Demokratska parija Albanaca predlagala je da se popis odloži za jun naredne godine.

2024 © - Vesti online