Subota 26.12.2009.
00:33
BBC

Vatikan: Papa je ranjiv

Papa Benedikt XVI

U saopštenju iz prestonice katoličanstva ističe se da je nezamislivo da bude napravljen zid između pape i vernika koji dolaze da ga vide na događajima kakvi su mise, ili kad se papa obraća vernicima.

Što se tiče incidenta sa Suzanom Majolo, devojkom koja ima italijansko i švajcarsko

Suzana Majolo

državljanstvo, ona je odmah pošto je uhapšena prevezena u bolnicu na posmatranje jer se veruje da je psihički nestabilna osoba. Većina katoličkih sveštenika, koji su bili prisutni na misi 24. decembra u Bazilici Svetog Petra, smatra da je devojka samo želela da dodirne svetog oca i da ga pozdravi, ali ima onih koji smatraju da je obezbeđenje napravilo propust i da nije bilo prijatno gledati celu scenu.

"Ljudi žele da se približe papi, ali i njemu je drago kad su vernici oko njega. Nije realno da ne postoji nikakv rizik, da vodimo politiku ’rizika nulte tolerancije’... Kako to da uradimo u situaciji kad je suština da se sveti otac direktno obrati ljudima", pitao se jedan od portparola Vatikana otac Frederiko Lombardi.

U vezi sa problemom obezbeđenja, otac Lombardi je istakao da su papini čuvari reagovali na najbolji mogući način u datoj situaciji i nabrže što su mogli, pa smatra da zamerke na njihov račun nisu na mestu.

2024 © - Vesti online