Utorak 11.10.2011.
12:26 >> 15:06h
Beta

Živković: Za Kosovo ih baš briga

Kosovo je nezavisno i to je nepovratno : Zoran Živković
 

"Iz svih oružja sa pozicija vlasti vodi se antievropska kampanja, pa ne treba da čudi pad podrške građana evropskim integracijama", rekao je Živković na skupu "Da li Srbija odustaje od EU" u beogradskom hotelu "Zira".

On je ocenio da je glavna strategija srpske političke elite "ni Kosovo ni Evropa".

"Za Kosovo ih baš briga, to je samo predizborna priča za sve stranke. Oni ponovo prodaju isti proizvod koji se u Srbiji prodaje od 1990. do dan-danas", kazao je Živković. Prema njegovim rečima, Kosovo je nezavisno i to je nepovratno.

"Nešto što je izgubljeno ratom, ne može se vratiti kroz pregovore u miru. Dakle, opcija za vraćanje Kosova je rat, ali to neće niko, čak ni oni koji puštaju brade, kose i izigravaju četnike", rekao je Živković i pozvao EU da "spasi" Srbiju tako što će joj dodeliti i kandidaturu i datum za početak pregovora.

"Datum neće biti poklon, već kazna za vlast, jer tada dolaze iz Brisela da nadgledaju šta rade, šta se dešava svaki dan, gde grešimo, gde namerno grešimo, šta hoćemo da sakrijemo. To bi značilo da u Srbiji više nema laganja", kazao je Živković.

Učesnici: Vlasti su odustale od evropskih integracija

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić ocenila je danas da je Evropska unija blagonaklona prema Srbiji i optužila vlast da želi da kod građana stvori suprotnu sliku, jer je zapravo odustala od evropskih integracija.

Rakić-Vodinelić je na skupu "Da li Srbija opdustaje od EU" kazala da je prvi korak ka otvorenom odustajanju od evropskih integracija bilo usvajanje Ustava 2006.
godine, a drugi stvaranje koalicije Demokratske stranke i Socijalističke partije

Vesna Pešić: Srbija nikada nije odlučila da želi u EU

Poslanica u Skupštini Srbije
Vesna Pešić izjavila je da u samoj Srbiji zapravo nikada nije
doneta odluka o ulasku zemlje u Evropsku uniju.

 

"Odluka o ulasku Srbije u EU zapravo nikada nije ni doneta. I Srpska pravoslavna crkva i Boris Tadić jedva čekaju neku drugu priliku, samo da ne bi morali da idu ka EU", kazala je Vesna Pešić na skupu u "Ziri".

Srbije. 

"Tu je došlo do pomirenja vrhova političkih stranaka, navodno u naše ime. Reč je o recikliranju prošlosti iz Miloševićevog doba", kazala je Rakić-Vodinelić. Ona je ocenila da su razlike između političkih opcija u Srbiji danas veoma male. "Lepše je gledati u Borisa Tadića nego u Tomislava Nikolića, i to je jedina razlika", kaže ona.

Vesna Rakić-Vodinelić pozvala je na građansku akciju i predložila da građani na predstojećim izborima poništavaju glasačke listiće i da tako pošalju poruku vlastima da nemaju legitimitet.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da bi najvažniji događaj za Srbiju bio dobijanje datuma za početak pregovora, jer to je ključno pitanje za ozbiljnost odnosa države prema evropskim integracijama.


Miletić: Srbija kao Rusija, Belorusija i Moldavija

Jedan od organizatora zabranjene Parade ponosa Goran Miletić izjavio je danas da je Srbija na nivou Rusije, Belorusije i Moldavije kada je reč o poštovanju ljudskih
prava LGBT. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje visoki funkcioneri koji se

"U Srbiji postoje funkcioneri koji se ponose kršenjem ljudskih prava":Goran Miletić

"ponose kršenjem ljudskih prava" i kao jednog od njih naveo gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, za koga je rekao da je to čovek s kojim je zajedno učestvovao na studentskim protestima 1992. godine, čiji je Đilas bio jedan od vođa.

"A danas Đilas kaže da svi treba da budemo srećni jer on ne poštuje ljudska prava, da su gejevi fuj, da Rome treba raseliti. On se otvoreno ponosi kršenjem ljudskih prava", ocenio je Miletić i optužio vlasti da nisu bile iskrene kada su kao izgovor za
zabranu Parade ponosa iskoristile ugroženu bezbednost i dodao da ih je od organizovanja Parade "implicitno" odgovarao i zaštitnik građana Srbije.

"Ljudska prava se kod nas poštuju sporadično, ukoliko postoji pritisak međunarodne zajednice i ukoliko taj pritisak prate novčani fondovi. A vlast je razvila imunitet na ljudska prava i oni su prilično otporni na ovakve vrste skupova", kazao je Miletić.

2024 © - Vesti online