Utorak 11.10.2011.
13:12
Vestionline

Radnici ''Takova'' odbijaju da pređu u drugu firmu

Predstavnici oba sindikata prisustvuju razgovorima sa radnicima koji traže otpremninu od 27.000 dinara po godini radnog staža.

Foto: arhiva

Radnici su na sastanku, koji su sami organizovali, zahtevali da budu proglašeni za tehnološki višak i da im se za svaku godinu radnog staža isplati po 27.000 dinara.

Poslovodstvo nije prihvatilo takav predlog pa su radnici odbili dalji razgovor.

Predsednik Samostalnog sindikata Milojko Živanović izjavio je da ponuda nije u skladu sa zakonom, a da poslodavac ima pravo da radnicima, koji ostaju bez posla, predloži druga rešenja, što oni mogu i da obiju.

On je rekao da je predložen prelazak radnika u novi profitni centar koji treba da pruža usluge za "Svislajon Takovo", a da radnici, poučeni iskustvom od ranije, strahuju da li će se poštovati granski kolektivni ugovor od marta ove godine, kada su mnogi ostali bez posla i ikakve nadoknade.

Predsednik Nezavisnog sindikata Duško Joksimović danas je odbio da razgovara sa novinarima o sudbini radnika koji bi trebalo da ostanu bez posla u fabrici. Novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo razgovoru radnika i poslovodstva, čak ni ulazak u krug kompanije, a niko od članova poslovodstva nije se oglasio povodom radničkog skupa.

Od 2003. godine, kada je Rodoljub Drašković kupio Kombinat "Takovo", bez posla je ostalo oko 3.400 radnika, jer je tada bilo zaposleno 4.300 a sada ih je manje od 900 i spremljeni su spiskovi za otpuštanje još stotinu.

Račun "Svislajon Takova" je u julu ove godine bio blokiran zbog duga prema Komercijalnoj banci od 12 miliona evra. Kompanija je izmirila te obaveze po presudi Apelacionog suda, posle čega je Drašković najavio povlačenje iz poslovanja u Srbiji.

2024 © - Vesti online