Utorak 11.10.2011.
09:46 >> 14:58h
Večernje novosti, Srna

Rusija i Kina udružuju snage

Dan pre Putinovog dolaska poslovni ljudi iz Kine i Rusije potpisali su 16 trgovinskih i ekonomskih sporazuma, uglavnom u oblasti energetike, rudarstva, elektronike i poljoprivrede.

Potpisan veliki broj sporazuma: Vladimir Putin i Hu Đintao

"Kina i Rusija su obe posvećene transformisanju svog ekonomskog razvoja i obe strane žele da ojačaju bilateralnu ekonomsku saradnju", rekao je kineski vice premijer Vang Čišan na jučerašnjem otvaranju šestog rusko-kineskog ekonomskog samita u Pekingu.

Putin će na poziv kineskog premijera Ven Điabaoa danas doputovati u dvodnevnu posetu Kini, sa delegacijom od 250 ljudi. On će se razgovarati sa visokom kineskim zvaničnicima, uključujući i sa predsednikom Hu Đintaom.

Dve zemlje održavaju značajne ekonomske veze posebno u oblasti energije. Rusija

je prvi proizvođač nafte i gasa na svetu a Kina prva po potrošnji energije. Kina je 2010. postala prvi komercijalni partner Rusije. Kako navodi list Čajnadejli pozivajući se na kineske zvanične podatke 2010. je trgovinska razmena dve zemlje porasla za 43,1 odsto na godišnjem nivou na 55,45 milijardi dolara, čime je skoro dostignut nivo zabeležen pre globalne krize.

Kako piše agencija Frans pres razgovori Putina sa kineskim zvaničnicima trebalo bi da se vode i oko teškog pitanja cene gasa kog Rusija prodaje Kini. Ruska naftna kompanija Gasprom i kineska nacionalna naftna kompanija CNPC su 2009. potpisale okvirni sporazum za isporuku skoro 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini tokom narednih 30 godina, ali nije još potpisan čvrst ugovor zato što dve strane ne mogu da se usaglase oko cene ovog energenta.

Tokom posete kineskog premijera Rusiji u junu nije bilo pomaka, mada je Kina juče saopštila da je ostvaren "novi napredak" u pregovorima oko tog sporazuma.

Saradnja oko civilne nuklearne energije

Rusija i Kina promovisaće saradnju u domenu civilne nuklearne energije upotrebom najsavremenije tehnologije, izjavio je u Pekingu ruski premijer Vladimir Putin.

 

"Na osnovu uspješnog iskustva u izgradnji nuklearne centrale Tianvan, intenziviraćemo saradnju u domenu civilnog nuklearnog programa. Koristićemo najnaprednije tehnologije na svetu kako bismo smanjili potencijalni rizik na nulu", izjavio je Putin nakon razgovora sa kineskim kolegom Ven Điabaom. On je dodao da Moskva i Peking takođe planiraju da razviju saradnju u domenu naučnih istraživanja, hidroenergetskog sektora i istraživanja alternativnih izvora energije. Obe zemlje koristiće aktivnije rublju i juan u trgovinskoj razmeni i u recipročnim ulaganjima.

 

2024 © - Vesti online