Utorak 11.10.2011.
00:43
Index.hr

Da je Amerika ranije znala za burek, niko ne bi jeo picu

Hamo sa suprugom Esmom i ćerkom Selmom

"Đerdan" se nalazi u njujorškom naselju Kvins, a u vlasništvu je Hama Medunjanina, Sarajlije rodom iz Crne Gore. Hamo je diplomirani pravnik koji nikada nije sanjao da će jednoga dana prodavati burek u Njujorku, ali danas kaže da "burek ima budućnost u Americi". 

Hamo je zanat naučio od svog oca koji je svoj zanat izučio u Turskoj, a pekaru je otvorio još 1936. godine. "Sve ovo ima svoje korene, a taj koren je iz davne 1936. godine. Moj otac je započeo poslastičarski i pekarski zanat u Peći na Kosovu i Metohiji, da bi ga završio u Izmiru u Turskoj. Vratio se 1936. u Peć i otvorio restoran i dao mu ime 'Đerdan'", kaže Hamo koji je tokom rata morao da napusti Sarajevo, a završio je u Americi.

"Od 1992. godine počinje moja izbeglička priča, prvih pet godina mog pakla. U trenutku kada je Sarajevo bilo podeljeno, moja supruga se nalazila u jednom delu ja u drugom. Ja sam uspeo da izađem, ona je ostala. Tako smo bili odvojeni gotovo dve godine", ispričao je Hamo.

Posle prvog restorana, on i supruga su otvorili još nekoliko, a danas se "Đerdan" nalazi na listi planetarno poznatog vodiča "Rough Gide". Osim toga, prodaje i polugotove proizvode poput bureka i pita, a jedan od brojnih kritičara njujorških restorana napisao je: "Da je burek došao u Ameriku pre 30 godina, danas bi Amerika jela burek, a ne picu", što Hamo nikad neće zaboraviti.  

2024 © - Vesti online