Ponedeljak 10.10.2011.
16:03
B92

U Crnoj Gori 35 kriminalnih grupa

Ključne pretnje su trgovina drogom, pranje novca i šverc oružja: Podgorica
 

Radi se o dokumentu "Procena opasnosti od organizovanog kriminala", kojim je Uprava policije prvi put napravila "Mapu organizovanog kriminala", po standardima koji se koriste u EU.

U dokumentu koji su analitičari radili zajedno sa ekspertima iz Austrije i to dve godine, navodi se i da su ključne pretnje - trgovina drogom, pranje novca i šverc oružja.

Takođe, u dokumentu Uprave crnogorske policije ocenjuje se da je Crna Gora relativno malo tržište, ali da predstavlja tranzitno područje, zbog svog geografskog položaja, činjenice da je primorska zemlja ali i zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini jednog kraka "Balkanske rute".

Procena policije je da novac zarađen od prodaje droge narkodileri pokušavaju da ubace u legalne bankarske tokove tako što organizatori kriminalnih grupa i članovi kupuju vredne nekretnine, hotele, diskoteke ili grade luksuzne komplekse.

Gradovi u Crnoj Gori koji su identifikovani kao centri organizovanog kriminala su Rožaje u severnom delu, Podgorica u središnjem, i Bar i Kotor u južnom delu Crne Gore.

2024 © - Vesti online