Ponedeljak 10.10.2011.
13:12
Beta

Slovenci protiv ukidanja Titovih simbola

Nedavna odluka ustavnog suda, koji je presudiio da je imenovanje nove ljubljanske ulice Titovom cestom nepodobno uzrokovala je više inicijativa da se ulice i trgovi u Sloveniji, koji nose Titiovo ime preimenuju.

Većini ne smetaju simboli Josipa Broza Tita

Anketa lista Delo je međutim pokazala da slovenačka javnost nije naklonjena toj ideji. Da ne treba ukloniti ulice i trgove, koji nose ime Josipa Broza Tita smatra 83 odsto anketiranih, dok suprotno misli njih 15,1 odsto. Ispitanici u anketi su takođe pitani da li bi gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković trebalo da se kandiduje na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 4. decembar ove godine ili bi
bilo bolje da završi svoj mandat gradonačelnika.

Na jednom brdu u Sloveniji, koje gleda ka Italiji još stoji kamenom napravljen natpis - "Naš Tito"
Ubedljiva većina od 79,3 smatra da bi bilo bolje da Janković ostane gradonačelnik, dok njih oko 14 odsto misli da bi trebalo da kandiduje i postane novi slovenački premijer.

Ispitanici su se izjašnjavali i o tome da li podržavaju novi interventni zakon, koji bi trebalo da zamrzne plate u javnim sektoru, penzije i socijalne transfere. Više od polovine njih je protiv takvog zakona, dok bi ga podržalo 36,1 odsto anketiranih.

2024 © - Vesti online